Спортни съоръжения и паркинг планират да правят на мястото на цирковата площадка

Публикувано на пт, 30 юли 2021
1445 четения

До края на годината се очаква да бъде облагородено мястото на т. нар. циркова площадка във В. Търново. Това обеща от трибуната на местния парламент кметът Даниел Панов в отговор на питане за съдбата на терена, отправено от Валерия Дончева и Красин Каракоцев от групата на “БСП за България, АБВ и Движение 21”. В него общинските съветници посочват, че преди 20 години на мястото е имало спортни игрища, след което съоръженията са премахнати, а мястото започва да се използва от цирковите трупи, гостуващи в града.
“Още през 2016 г. беше изложен мащабен проект за проектиране и изграждане на парково пространство по подобие на парк “Света гора”. Такъв парк до ден днешен не е реализиран. От последното заседание на Общинския съвет стана ясно, че на това място ще бъде разположена печално известната площадка за скейтборд, която се намира в кв. “Кольо Фичето”. Реалностите обаче са други. Когато няма циркова програма, площадката е превърната в нерегламентиран паркинг на тирове и леки коли. Забелязва се, че на моменти има дори по 10-12 ТИР-а, които използват площадката “безплатно”, посочват общинските съветници.
Поземленият имот е с площ 18 186 кв. м, който Община В. Търново придобива чрез договор за безвъзмездно прехвърляне от държавата през 2016 г., като условието за това е да се използва за обособяване на територия за паркиране, за спортно-развлекателна дейност и културни мероприятия.
“За тази територия има изготвен нов идеен проект за парково пространство със зони за спортни дейности, временни атракциони, паркинг и площадка за свободно разхождане на домашни любимци. Зоната за спорт предвижда трасе за пъмп-трак със скейтбордна площадка, баскетболно, волейболно и мини футболно игрище. Идеята за развитие на територията е използвана при кандидатстване за финансиране по европейски програми, като такова не е осигурено в момента в този програмен период. За това Общината е стартирала процедура по поетапно изграждане със собствени средства. Първият етап за това е площадката за скейтборд и асфалтова пъмп-трак писта, като реалните дейности се очаква да започнат до края на годината”, заяви кметът Даниел Панов. Той уточни, че паркирането на автомобилите в района ще се регламентират с цялостното изпълнение на проекта. “Съгласен съм, че там има паркирали автомобили, нееднократно съм уведомявал КАТ, както и при постъпването на такива сигнали. След изграждането на тази спортна площадка следващият етап, който сме планирали, е да се направи паркингът към бившия Медицински колеж, тогава ще има обособени места за паркиране, но не и за тирове”, допълни Панов.
“Положителното е, че все пак стана ясно, че има проблем. Много е важно мястото да се обезопаси, преди да се реализират всевъзможни проекти като този за парк, за какъвто се тръбеше преди 5 г. Подходът към т. нар. циркова площадка е абсолютно изронен и унищожен от валежите през юни, много е трудно, дори бих казала опасно, влизането там. За това моля да бъде обърнато внимание на това, вярвам, че може да се случи бързо и няма да струва кой знае колко средства”, заяви Валерия Дончева след отговора на кмета на старата столица.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново