Спипаха фиктивна къща за гости край В. Търново

Публикувано на ср, 19 юни 2019
10038 четения

Проверяващи от Държавен фонд земеделие във В. Търново се натъкнаха на къща за гости, направена с евросредства, която не се използва по предназначение. Инспекторите извършиха изненадваща проверка на имота, намиращ се в землището на дряновското село Зая. Оказа се, че двуетажната къща не функционира и в нея няма никой, дворът е разграден и потънал в бурени. Двете сгради – основната и помощната, бяха заключени, а барбекюто отдавна не е използвано, видя екип на “Янтра ДНЕС”. Хората от близкото село Зая разказаха, че не знаят в района да има къща за гости, липсват и указателни табели за местонахождението на такава. Единствено табелата пред имота показва, че е направена с европейски средства. Бенефициент е “Триеф” ЕООД, а получената сума е в размер на 339 527 лв. Договорът е сключен през 2014 г. по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. На място се появи мъж, който обясни, че документите за къщата са изискани от полицията, тъй като в инспекциите участват служители на МВР и НАП.
Инспекциите започнаха по заповед на земеделския министър Десислава Танева, която разпореди проверка на всички къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишният мониторингов период не е изтекъл. От всички платени 746 проекта в период на наблюдение са 288 туристически обекта, а общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони е за близо 82 млн. лв. “Проверките целят да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристическа дейност. Ще бъдат извършени ревизии на място на всички документи, доказващи реалното функциониране на съответния обект, като място за настаняване на гости”, заяви Тодор Тодоров, директор на Областната дирекция на ДФЗ в старата столица, чийто Регионален технически инспекторат проверява областите В. Търново, Габрово и Търговище. Той уточни, че проверките ще продължат до 30 юни, като след това ще се изготви доклад, който ще бъде представен на министър Танева.
Вчера освен в Зая бе извършена проверка и в златаришкото село Калайджии на Ваканционно селище “Балкана”. Комплексът функционира от 2015 г. и се простира върху площ от 6 дка. Върху него са изградени 4 единични и 2 двойни къщи и ресторант, както и големи спортни игрища и детски площадки. “Проверките не ме притесняват, такива са ни правени от ДФЗ и преди и не са установени никакви нарушения. В момента по повод инспекциите в цялата страна ни проверяват и от прокуратурата, и от НАП, но ние сме спокойни, тъй като ваканционното селище функционира по предназначение. В момента в комплекса има настанени деца, които са на зелено училище”, заяви Елица Гавазова, която е бенефициент по проекта, финансиран по ПРСР. Получената сума за изграждането на комплекса е 391 149 лв., показва справка на страницата на ДФЗ. В комплекса работят петима души на постоянен трудов договор, като през лятото се наемат и сезонни работници. Комплексът, който се намира на изключително живописно място, се посещава не само от българи, но и от чужденци, организират се също тиймбилдинги и семейни тържества, разказа още Елица Гавазова.
Миналата седмица една от първите проверени къщи за гости бе в Лясковец, където не бяха установени нарушения. Днес проверките продължат в Еленския балкан, увериха от ДФЗ.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново