София и В. Търново изготвят промени в Закона за устройство на територията

Публикувано на пн, 11 апр. 2016
184 четения

Във Велико Търново Даниел Панов проведе работна среща с Йорданка Фандъкова

Експерти от Община Велико Търново и Столична община ще подготвят промени в Закона за устройство на територията, които да кореспондират и да са съвместими с нормите на Закона за културното наследство. Целта е да бъдат облекат процедурите по ремонт на къщи паметници на културата. Това стана ясно след работна среща между кмета на В. Търново Даниел Панов и столичния кмет Йорданка Фандъкова, която гостува в старопрестолния град. Законопроектът ще бъде внесен за обсъждане в НСОРБ и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Панов и Фандъкова изразиха общо мнение, че бавните процедури по одобрение на проекти за реконструкция на сградния фонд демотивират собствениците на сградите паметници на културата. По инициатива на двамата кметове, подкрепена от НСОРБ, предстои създаването на изнесени регионални центрове на Националния институт за недвижимо културно наследство. Те ще бъдат разположени в София и още пет областни града, сред които и В. Търново. “На практика, това е част от децентрализацията, към която всички общини и НСОРБ се стремим”, коментира Даниел Панов. Обособяването на регионалните звена е заложено в измененията на Закона за културното наследство.
Доизграждането на магистрала “Хемус” е особено значимо за цяла Северна България, категорични бяха Панов и Фандъкова. Строителството на аутобана, което наскоро бе потвърдено като стратегически инфраструктурен приоритет за България, е важно и за Столична община, тъй като ще осигури бърза и удобна връзка с редица региони.
Кметовете обсъдиха и бъдещите съвместни културни събития между двата града и Варна. По идея на Даниел Панов 30 % от финансирането, което България ще получи по инициативата Европейска столица на културата, ще бъде отредено за съпътстващи събития в новата, старата и морската столици.
сн. Община В. Търново

loading...
Пътни строежи - Велико Търново