Собственици на 5 къщи за гости възстановяват 100 % от субсидията

Публикувано на ср, 20 Ное. 2019
4632 четения

Собствениците на 5 къщи за гости и ваканционни комплекси във Великотърновска област, изградени с пари по Програмата за развитие на селските райони, трябва да върнат 100 % от получената субсидия заради открити нарушения. Общата сума на наложената санкция в региона е в размер на 1 381 655 лв. Това показва справка в предварителния списък на Държавен фонд “Земеделие” за бенефициентите, на които към момента е открито производство за налагане на пълна санкция. Най-много средства – 391 673 лв., трябва да възстанови собственикът на ваканционно селище в златаришкото село Калайджии.
Комплексът функционира от 2015 г. и се простира на голяма площ, върху която са изградени 4 единични и 2 двойни къщи и ресторант. Разполага с големи спортни игрища и детски площадки. През лятото имотът бе един от проверените от инспектори от ДФЗ, докато в комплекса почиваха деца, които бяха на зелено училище. Тогава собствениците на ваканционното селище споделиха пред екипа на “Янтра ДНЕС”, че изненадващата проверка не ги притеснява, тъй като подобни инспекции са им правени и преди и не са установени никакви нарушения. Остават изненадани от това, че са включени в списъка на бенефициентите, които трябва да връщат получените пари.
“Нашият комплекс е познат в цяла България и работи по предназначение. Имаме договори с туроператори и резервации за следващата година. Досега винаги сме посочвани за пример като работещ обект, в който освен субсидията са вложени страшно много собствени средства. Смятам, че това е едно измиване на ръцете и подигравка с труда на хората, които се опитват да развиват бизнес в България”, заяви Елица Гавазова, собственик на ваканционното селище в Калайджии. Тя уточни, че към момента нямат решение от ДФЗ за възстановяване на средствата и са в неведение какви са мотивите за това. И не скри разочарованието си от отношението на държавата към хората, които се опитват да работят и да инвестират в подобни отделечени райони.
Разочаровани са и другите собственици, които трябва да възстановяват евросубсидиите. Предположенията им са, че вероятно става въпрос за непостигане на заложените приходи в бизнес плана, представен при кандидатстване. Посочените цифри са прогнозни и на практика е трудно да се предвиди каква ще е реалната заетост на обектите. Три от къщите за гости, които са сред санкционираните, се намират в община Елена. Единият от собствениците трябва да възстанови сумата от 379 673 лв. за имот, изграден в балканското градче, а друг от бенефициентите ще връща 199 165 лв. Третият санкциониран е собственикът на къща за гости в село Мийковци, който трябва да възстанови 196 407 лв.
215 259 лв. ще връща собственикът на комплекс за селски туризъм в стражишкото село Благоево.
Проверките на къщите за гости стартираха по разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите през юни т. г. Бяха проверени всички проекти, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишният период на мониторинг не беше изтекъл. Екипите на ДФ “Земеделие” провериха общо 295 къщи за гости. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв. От ДФЗ обявиха, че за цялата страна 158 проекта са с наложена пълна санкция за сумата от 43 млн. лв. заради неизпълнение на заложените бизнес планове или за това, че не са работили по предназначение. След извършения анализ и допълнителни административни проверки, ДФЗ стартира процедурата по откриване на производства по издаване на Актове за установяване на публично държавно вземане.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново