Служители на статистиката излязоха на протест с искане за по-високи заплати

Публикувано на ср, 11 окт. 2023
930 четения

Служители от Териториалното статистическо бюро във В. Търново излязоха на протест с искане за по-високи заплати. Те се събраха точно в 08,00 ч. пред сградата, в която се помещава ТСБ, носейки протестни лозунги – „Защо депутатите заслужават увеличение на заплатите, а ние не“, „Стига упражнения на наш гръб“, „Писна ни да ни унижават! Колко дълго да чакаме Министерски съвет да се сети, че съществуваме“, „Реформа на заплащането в държавната администрация“ и др.
Недоволството им е част от серията протести, които започват работници и служители на НСИ в страната, като етап от преминаването към ефективни стачни действия. Припомняме, че през юли в цялата страна имаше протести на статистиците, включително и във В. Търново, с искане за увеличение на заплатите на работниците и служителите.
Протестиращите посочиха, че нивото на заплащане в системата е унизително, като за първото тримесечие на годината от 120 държавни институции НСИ е на 114 място по размер на средната работна заплата, а териториалните поделения на НСИ са на 118. Средната заплата в НСИ е под 1300 лв., а често статистиците в териториалните поделения получават под 1000 лв. За това настояват за увеличение на работните заплати с минимум 50 % във фонд „разходи за персонал“ или 11,5 млн. лв. за цялата система на НСИ в бюджета за следващата година.
„Заплатите са обидно ниски – 900 лв. е брутният размер. Хората искат достойно възнаграждение за своя труд и са готови да преминат към ефективни стачни действия. От Регионалния съвет на КТ „Подкрепа“ заставаме зад тях и ги подкрепяме, докато не бъдат изпълнени исканията на служителите и работниците в НСИ“, заяви регионалният координатор на КТ “Подкрепа” Дешка Мандикова. Протести имаше в София, Русе, Бургас, Видин и други градове на страната.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново