Скривалище в центъра на В. Търново става многоетажна сграда с паркинг

Публикувано на пн, 15 Окт. 2018
7643 четения

Община Велико Търново стартира първите стъпки за изграждането на многоетажна сграда с панорамна тераса и подземен паркинг в центъра на града, непосредствено зад Факултета по изобразително изкуство. С реализирането на проекта се очаква да бъде решен проблемът с липсата на паркоместа в централната част на старата столица.
За да бъде подготвен теренът за новата постройка, в Общинския съвет вече е депозирано предложение от името на кмета инж. Даниел Панов за безвъзмездното прехвърляне на собствеността на държавен имот в полза на Общината. Става въпрос за скривалище, намиращо се между улиците “Константин Кисимов”, “Панайот Ангелов” и “Рафаел Михайлов”, като подземните галерии са с обща площ от 950 кв.м. То е построено през 1954 г. и за него е съставен акт за частна държавна собственост, като към настоящия момент е предоставено за управление на Министерство на вътрешните работи.
По предварителни изчисления многофункционалната сграда ще струва 18 млн. лв., а с финансирането ще се заеме международен бизнес консорциум. Това стана ясно след работна среща миналия месец, на която домакин бе ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов. В нея участваха представители на консорциума, кметът на Общината инж. Даниел Панов, областният управител проф. д-р Любомира Попова и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Идейният проект предвижда подземни паркинги с 350 паркоместа, 24 ателиета за преподаватели и студенти по изобразително изкуство, заседателна зала със 150 места, а на последния етаж ще бъде разположен ресторант с панорамна гледка към града.
Финансирането на проекта е изцяло частна инвестиция на Европейска инвестиционна група, в която участват представители на бизнеса от шест държави – Германия, Австрия, Италия, Македония, Сърбия и България, като сред тях има строителни фирми, банки и инвестиционни фондове.
Предложението за започване на процедурите за безвъзмездно прехвърляне на имота ще бъде разгледано от постоянните комисии към местния парламент, след което ще бъде гласувано на сесия в края на месеца.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново