Синята коалиция: Ако АЕЦ “Белене” бъде построена, токът ще скочи на 15,3 ст. на кВтч

Публикувано на ср, 9 ян. 2013
603 четения

Красен Станчев, Иван Иванов, Ваньо Шарков и Петър Москов (от дясно на ляво) обявиха кампанията против строителството на АЕЦ “Белене”. сн. Даниел ЙОРДАНОВ

15,3 стотинки e прогнозната цена за един киловатчас електроенергия за потребителя, ако бъде построена АЕЦ “Белене”. Сега тя е около 8,5 ст/кВтч. Централата ще струва около 21 млрд. лева или това е по 3100 лева на човек, за да се изплати инвестицията. Това съобщи във Велико Търново Красен Станчев, изпълнителен директор на Института по пазарна икономика. Той участва в официалното откриване на кампанията на Инициативния комитет на “Синята коалиция”, който е против строителството на АЕЦ “Белене”. Тя е във връзка с националния референдум с въпрос “Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?”, който е насрочен за 27 януари. Кампанията стартира в Свищов, където дойдоха още председателят на Инициативния комитет Иван Иванов, и членовете му д-р Ваньо Шарков и Петър Москов.
“След построяването на АЕЦ Белене в нея ще работят 960 души. Ако централата заедно с АЕЦ “Козлодуй” в продължение на 6 месеца през пролетно-летния сезон покриват напълно нуждите на страната от електричество, 15 000 работещи в “Мини Марица – изток” и останалите централи ще останат на улицата. България е независима в производството на въглища, а ако централата бъде построена, ставаме постоянно зависими от вноса на ядрено гориво”, заявиха противниците на идеята за строителство на АЕЦ “Белене”.
Проектът “Белене” обрича всеки български гражданин на ниски доходи и висока цена на електроенергията, посочиха от “Синята коалиция”. “Аз апелирам към всеки българин да намери достатъчно основание в себе си да отиде и да гласува на референдума. Нека не позволява някой друг вместо него да вземе решение и да похарчи на гърба на българските данъкоплатци 21 млрд. лв.и след това да ни задължи да плащаме три пъти по-скъпа ел. енергия от тази, която произвежда АЕЦ Козлодуй. Недопустимо е тази далавера да бъде осъществена на гърба на българските граждани, каза Иванов.
Народният представител д-р Ваньо Шарков цитира проучване на Института по физика на земята в Москва от 2010 г., според което най-голямата опасност за високите сгради в руската столица представляват ниско честотните колебания от огнища на силни земетресения, произхождащи в Източните Карпати, зоната на Вранча, Румъния. “Районът е опасен за Москва, която е на 1350 км. Как тогава строителството на централата ще бъде безопасно за България”, попита депутатът.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново