Синан Пехливанов мечтае за България, в която младите хора да се чувстват у дома си

Публикувано на ср, 15 май 2019
1515 четения

Синан Пехливанов от В. Търново е един от най-младите кандидати в листата на Движението за права и свободи за предстоящите европейски избори. Средната възраст на кандидатите за ЕП е 39 г., което я прави най-младата листа спрямо останалите политически партии. Макар да е само на 30 г., икономистът има богат опит в политиката и в изборите както на местно, така и на национално ниво. Познат е сред младите хора и с различните инициативи, с които се занимава. Той е председател на Академичното дружество на Младежко ДПС във В. Търново в периода от 2010 до 2012 г. От 2013 до 2015 г. е председател на Областния съвет на Младежко ДПС. Оглавява и фондация “Младежка толерантност”.
Синан Пехливанов е родом от В. Търново. Израснал е в старата част на града, която описва като най-живописната. Завършва банково, застрахователно и осигурително дело в Старопрестолната гимназия по икономика. След това продължава образованието си във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, където се дипломира в бакалавърската специалност “Стопанско управление”. След това записва и магистратура “Публична администрация”. В момента е докторант в катедра “Мениджмънт” на Стопанска академия в Свищов, програма “Социално управление”.
“Избрах да остана във В. Търново по време на обучението си и смятам, че съм направил правилния избор. За мен това е важно и вярвам, че ми беше полезно да се развия като човек и като личност. Въпреки че обучението навън или в друг град дава допълнителни възможности, за себе си прецених, че камъкът си тежи на мястото”, разказва Пехливанов. Днешният кандидат за евродепутат започва да работи още преди да завърши училище. Бил е част и от екипа в информационния офис на дългогодишния евродепутат и водач на листата на ДПС Филиз Хюсменова, което може би предопределя и бъдещата му политическа кариера.
Съвсем млад започва работа в търговския отдел на хлебозавода, а по-късно става търговски директор на предприятието. Професионалният му опит продължава в търговския отдел на най-голямата компания за безалкохолни напитки, а днес е избрал да развива собствен бизнес в областта на недвижимото имущество и рекламата.
“Още в първи курс в университета попаднах сред колеги, които се интересуваха и се занимаваха активно с политика. Беше ми интересно по-скоро заради факта, че имах възможност да видя много млади хора, обединени от дадена идея. За мен водещо беше да създам нови приятелства и честно казано нямах намерения или очаквания това да се превърне в нещо по-сериозно, за да се стигне до това днес да участвам в листата с кандидатите за европейските избори”, разказва Синан. От близо 10 г. участва във всички листи, като първата, в която е включен, е за местните избори през 2011 г. Вярва, че ролята на младите хора е да бъдат активни не само в социалната мрежа, но и в реалния живот, за да променят това, което не им харесва в родината, а дори и на европейската сцена. “Младостта не е порок, по-скоро тази енергия ми дава възможност и самочувствие да върша повече работа”, допълва младият политик.
Разказва, че покрай работата си се запознава и със съпругата си Емел. Двамата се срещат на форум на ДПС, в който участват над 400 души от страната. Тогава започва и съвместният им път. Заедно са вече 6 г., а преди четири Синан и Емел си казват заветното “да” в присъствието на своите близки и приятели. Най-голямата радост в дома им е малката Елиф, която е на 2 г. и половина. Тримата обичат да прекарват заедно всяка свободна минута, да се разхождат и да разкриват света пред Елиф, която като всяко дете е любознателна и любопитна. Именно за нея и за всички деца баща ѝ вярва, че ние сме им длъжници и трябва да направим така, че да растат в един по-хубав, по-спокоен и уреден живот.
Синан Пехливанов научава новината, че е един от 17-те кандидати в листата за евровота точно на рождения си ден – 18 април. Приема я не като подарък, а по-скоро като предизвикателство и поредната отговорност. “Основното, за което се борим, е ЕС да се върне към основополагащите си ценности – да бъде обединител, а не да разделя. Да не се говори за Европа на различни скорости и да направим така, че Общността да бъде и в България, тъй като сме част от нея вече 12 г. Според статистиката най-много хора, изпитващи финансови затруднения, има в България, Румъния и Гърция. Това, че не сме само ние най-бедни, не ни удовлетворява, защото искаме да достигнем поне средното ниво на жизнен стандарт в ЕС”, казва още кандидатът за евродепутат. Допълва, че около 90 % от инвестициите в България са със средства от ЕС – и от работещите навън, и от европейските програми. Въпреки това България успява да реализира едва 2,7 % от предоставените възможности и ресурси, което ощетява всеки един гражданин и е предпоставка много българи да търсят реализация в чужбина. А причината за неусвояването на средствата е липсата на компетентни и подготвени специалисти.
“Мечтая за България, в която младите хора да се чувстват у дома си. Да е родина за всички, а не за някои майка, за други – мащеха. Мечтая за България, която младите хора от Западна Европа биха избрали, за да живеят и работят. За една по-справедлива държава. Мечтая също за това повече млади хора да осъзнаят, че всичко зависи от нас самите да направим родината си такава, каквато искаме да бъде”, казва още Синан Пехливанов. Признава, че младостта изисква по-голяма отдаденост, за да се докажеш в обществото и пред хората с по-богат житейски опит. Но именно тя е и най-големият стимул за всеки млад политик.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново