Шестима полицаи смениха пагона с кметския стол

Публикувано на ср, 10 Окт. 2018
2373 четения

Кметове, които са бивши полицаи, управляват няколко от населените места в област Велико Търново. Не се възприемат като шерифи, но са убедени, че дисциплината и познаването на закона им помагат много в сегашната работа.
Вече трета година на втория си мандат като кмет кара управникът на Килифарево Димитър Събев. Преди това цели 28 години – от 1982 до 2009 г., той работи на различни позиции в полицията. Най-дълго време е бил в Детска педагогическа стая, а се пенсионира като говорител на ОД на МВР. Разказва, че излязъл от системата на 53 години. Изкарвал си къщата, имал доста работа по нея, но приятели му предложили да се кандидатира за кмет на Килифарево и той се решил да го направи. Спечелил от раз и се захванал с кметската робота. Митко Събев е убеден, че дисциплината и самодисциплината, които толкова години развивал в полицията, са му полезни много. Не мисли, че съгражданите му имат по-голям респект заради това, че е бил униформен. Приема работата си като голяма отговорност. Дойдох от една система, която беше много динамична, така че тук няма какво да ме изненада, обяснява бившият полицай. През главата му минали различни природните бедствия – пожари, наводнения и големи снегове, но с общи усилия те били преодолени. Димитър Събев държи да подчертае, че акцент в работата му са децата, защото в тях е бъдещето.
Кметът на Балван Недьо Георгиев също е кадър на полицията. Той работи там от 1992 до 2010 г. Преди това е бил машинен инженер в завода за инструментална екипировка и нестандартно оборудване към бившия Радиозавод във Велико Търново. Решил да стане полицай, защото това била детската му мечта. Когато видял, че за инженерите вече няма хляб, решил да я осъществи. През 1992 г. прочел случайно, че в тогавашната Регионална дирекция на МВР набират служители, кандидатствал и бил приет. Недьо разказва, че е работил само в “Охранителна полиция”. Започнал като районен инспектор, а после 12 г. бил началник на група “Охрана на обществения ред” към РУ – Велико Търново. Пенсионира се 2010 г., защото работата била доста изтощителна.
Избрал да стане кмет, защото работата с хора му била добре позната. Понеже съпругата му е от Балван, решил да се кандидатира за кмет на селото.
Категоричен е, че и на двете места е отговорно, и на двете места отговаряш пред хората.
Христо Кунчев, който е начело на Церова кория, също е работил в системата на МВР. Неговият стаж там е 13 години. Кунчев пояснява, че е офицер от армията. 1990 г. е завършил Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков”, където излязъл офицер. В армията служил почти 11 години, бил в Сержантското училище в Горна Оряховица, от където си тръгнал като капитан. 2001 г. го съкратили и той започнал в РПУ в Габрово, където работел като инспектор “КОС”, но тъй като живеел в Горна Оряховица, а и често си ходел в семейната къща в Церова кория, откъдето е майка му, след две години служба в Габрово, през 2003 г. се преместил в железничарския град. Там около 10 години бил пътен полицай. След това се явил на конкурс и станал квартален на Добри дял, Козаравец и част от Лясковец. Така до 2014 г., когато се пенсионирал. Решил да стане кмет, защото усещал, че още може да е полезен на хората. Провел предварителни разговори с жители на селото, които му обяснили, че ще го подкрепят, и решил “да се хвърли в боя”.
“Не съжалявам за избора си, защото всичко, което се случва през последните 2-3 години, ми носи лично удовлетворение. Правя нещо за село, което ми е родно и любимо”, споделя с усмивка Кунчев. Обяснява, че още като квартален се доближил много до работата, която сега изпълнява, защото постоянно поддържал връзка с кметовете на населените места, за които отговарял. “Кметът и полицаят работят с хората и за тях кметът прави това, което и кварталният, плюс още много други задължения. Сега работя с над 40 нормативни акта, трябва постоянно да четеш и да имаш добър екип, както моя в Церова кория”, пояснява още бившият капитан и пътен полицай. Допълва, че като кмет може да прави проверки дори и да задържа нарушители на закона.
Кметът на Емен Владимир Стоянов работи в системата на МВР от 1988 до 2003 година, бил е в Павликени. Първите четири години изкарва в пожарната, а след това в полицията. Последно работел в следствения арест на управлението. Дисциплината, познаването на законите и работата по ясни правила му помага много, откакто е седнал на кметския стол. Кмет е вече 7 години. Споделя, че не е имало момент, в който да е съжалявал, че е поел тези отговорни функции.
Кметът на Иванча Димитър Димитров е работил в полицията 12 години. Първо бил патрулен полицай, после станал криминалист. И той е категоричен, че работата с хората в полицията му помага много и сега като кмет. Познава добре законите на страната, което също му помага. Горд е, че откакто е кмет на Иванча, битова престъпност и кражби в селото няма. Димитров не смята, че правомощията на кметовете трябва да се увеличават. Те са достатъчно ясни за този, който иска да си върши работата може да го прави и сега, казва бившият полицай.
Сред кметовете, работили в системата на МВР, е и кметът на еленското село Константин Симеон Комитов.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново