Шестима мъже и две жени влизат в битката за кмет на Велико Търново

Публикувано на ср, 27 сеп. 2023
1453 четения

Осем кандидати се включват в битката за кмет на община В. Търново – шестима мъже и две жени. Това са Даниел Панов от ГЕРБ, арх. Йордан Терзийски от “Продължаваме промяната – Демократична България”, Стилян Найденов от “Възраждане”, Ирена Стасинопулу е кандидатът на “БСП за България”, Момчил Иванов на “Има такъв народ”, а Венцислав Фоти на “Български възход”. Другите двама претенденти за кметския стол са доц. Милен Михов, издигнат от ВМРО и Боряна Аврамова от партия КОД.
Общо 16 партии и коалиции са регистрирали листи за общински съветници с общо 321 кандидати, заяви Десислава Йонкова, председател на Общинската избирателна комисия.
С пълни лиса от 37 души са само ГЕРБ и “Продължаваме промяната – Демократична България”. Следващите по брой кандидати е “Глас народен” с 33 души, “Общество за нова България” с 31 и “БСП за България” с 30 души. Листата на “Има такъв народ” е от 26 кандидати, на ВМРО – 24, на “Възраждане” – 21, а на ДПС – 20. Най-малката листа е на “Български социалдемократи” и се състои само от един човек, а Коалиция “Неутрална България” има двама кандидати за общински съветници.
За 23 населени места в община В. Търново има 55 кандидати за кметове на кметства.
Най-много претенденти има за село Самоводене – 5 души. По четирима кандидати има за Леденик, Балван и Килифарево, по трима в Ресен, Плаково, Пчелище, Русаля и Шереметя. По двама кандидати са регистрирани за селата Арбанаси, Водолей, Дебелец, Малки чифлик, Миндя, Никюп, Ново село, Присово, Шемшево и Хотница. В пет населени места още от сега е ясно кой ще е кметът, тъй като има само по един регистриран кандидат. Това са селата Беляковец, Вонеща вода, Къпиново, Церова кория и Шемшево. Това се случва за първи път, тъй като досега подобни случаи е имало само в едно или две населени места в общината, допълват от Общинската избирателна комисия.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново