Съветниците решават да скочи ли цената на билета за Царевец

Публикувано на ср, 18 Ное. 2020
425 четения

Общинският съвет във В. Търново предстои да реши дали да бъде увеличена цената на билетите за посещение на крепостта “Царевец”, църквите “Рождество Христово”, “Св. св. Архангели Михаил и Гавраил” и музей “Констанцалиева къща”. Както “Янтра ДНЕС” писа, поскъпването е заложено в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Общината. Проектът за изменението е публикуван за обществено обсъждане, а тази седмица се разглежда от постоянните комисии към местния парламент.
В момента билетът за индивидуалните посетители на Царевец е 6 лв., а ако новите цени станат факт, от 1 януари догодина ще струва 10 лв. Все пак ще има преференциални цени, като за учащи билетът вместо 2 лв. ще стане 5 лв., а за семейство с до три деца – 10 лв. Хората над 60 г. ще могат да се разходят на крепостта срещу 5 лв. Ще има също индивидуален двудневен пакет за посещение на 10 музейни обекта на цена от 30 лв., а за семейства с до три деца от 7 до 18 г. ще струва 40 лв. Беседите на български ще струват 20 лв., с превод – 30 лв., а на чужд език – 40 лв. на започнат час.
Сред мотивите на местната администрация за увеличението е, че основният икономически принцип на търсене и предлагане предполага поскъпването да започне от най-търсените продукти. Според данните на Регионалния исторически музей миналата година на Царевец са реализирани 262 479 посещения, като в тях влизат и безплатните посещения, а приходите са 1,3 млн. лв. Дори с новите по-високи цени и евентуален отлив на туристи се очакват повече приходи от крепостта.
Сред аргументите за новите цени е и това, че много от музейните обекти в страната отдавна имат такса за посещение в размер на 10 лв., което не е довело до намаляване на интереса към тях от страна на туристите.
Предложението за актуализация на цените на билетите ще бъде гласувано на предстоящото онлайн заседание на Общинския съвет.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново