Съветниците от БСП искат да знаят какво е финансовото състояние на общината

Публикувано на ср, 26 Мар. 2014
307 четения

Какво е финансовото състояние на Община Велико Търново искат да знаят общинските съветници от БСП. Червените настояват кметът Даниел Панов да обясни какви кредити има Общината, как са обезпечени те и кое е наложило поемането им. Според тях тенденцията по влошаване на финансовото състояние се запазва и задълбочава, защото не се вземат мерки. Официалното питане от името на групата на БСП е отправил Николай Илчев. “Продължава поемането на дългове, увеличава се участието в проекти чрез средства, придобити от кредити, и всичко това може да доведе в най-лошия вариант до декапитализирането на Общината”, заяви Илчев. Отговорът съветниците очакват на сесията в четвъртък.
Необходима е концепция за развитието на общинските търговски дружества, смятат съветниците от групата на БСП. “Над 4,2 млн. лв. са краткосрочните задължения на дружествата към края на 2013 г. Комплексният онкологичен център и болницата за активно лечение “Д-р Трейман” са генерирали счетоводна загуба в размер над 300 хил. лв., а неизплатените заплати основно в здравните заведения са над половин милион лева. 117 хил. лв. е общата печалба на деветте дружества за м.г. От нея в местния бюджет ще влязат 21 хил. лв.”, обяви председателят на групата Валентин Ламбев. Според него основният проблем са неизпълнените в срок инфраструктурни проекти, които се финансират с финансова помощ от ЕС. “Това води до увеличаване на общинския дълг и вземането на нови кредити, тъй като неприключването в срок на проектите означава и неразплащане в срок на европейските безвъзмездни средства”, посочи още Ламбев.
От БСП обявиха, че няма да подкрепят предложението за освобождаване на средства, които са на депозит от дейност “Чистота”. Искането е събраните от такса смет 1,1 млн. лв. да бъдат вложени за възстановяване на временно ползвани средства от делегираните от държавата дейности. “Тези средства са акумулирани от предишния мандат. Те бяха в ценни книжа и с решение на ОбС ги дадохме като заем, за да си разплатим парковете. След това ги сложихме на депозит. Идеята беше да се акумулират във връзка с изграждане на депото. Предложението за покриване на държавни дейности с тях е незаконосъобразно. От такса смет да се издържат дейности на общината според мен е недопустимо и неморално”, заяви Петко Тюфекчиев.
В. АТАНАСОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново