Съветници искат извънредна сесия на местния парламент

Публикувано на пн, 16 Мар. 2020
765 четения

Свикване на извънредна сесия поискаха тримата общински съветници от „Демократична България“ във В. Търново. Адвокат Калоян Янков, д-р Мавроди Калейнски и Елена Чамуркова внесоха искането си до председателя на ОбС Венцислав Спирдонов с копие до кмета инж. Даниел Панов, областния управител проф. Любомира Попова и председателя на здравната комисия към местния парламент доц. д-р Светлозар Стойков. Темата за извънредното заседание е във връзка с входираното на 2 март писмо относно CODID-19. Съветниците от „Демократична България“ настояват за отговор относно действията на Общината за запознаване на общественоста с рисковете от действието на коронавируса и възможните предпазни мерки, които всеки може да предприеме. Настояват също за информация засегнати ли са големите търговски обекти – хранителни, за строителство и битова техника, от наложения извънреден режим и спадат ли към квалификацията „големи търговски обекти“, където се събират много хора, както и дали са предвидени помощи за собствениците на малкия и средния бизнес, които могат да срещнат сериозни финансови затруднения.

Сред питанията е има ли достатъчно на брой апарати за интубиране във В. Търново и готов план за действие в случай на широко разпространение на заразата в града, както и дали има обучени хора за това. От „Демократична България“ посочват, че заповедта на министъра на здравеопазването от 13 март за въвеждане на ограничтелни мерки не предвижда спиране на работата на държавните и общински органи и на администрацията, като според тях сесията може да се проведе съобразно необходимите предпазни мерки.

Искането на демократите обаче намери съпротива от страна на председателския съвет и извънредна сесия няма да се проведе. „Мотивите ни за това решение са на първо място обявеното извънредно положение в страната, второ – решението да не се провежда редовно заседание, съответно редовни комисии и на следващо място, но първо по важност – примера, който даваме на гражданите на община В. Търново“, се посочва в отговора на председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново