Само една фирма дойде на протеста във В. Търново срещу поскъпването на тока

Публикувано на чт, 30 юли 2015
387 четения

Петдесетината работници от фирма в Соколово единствени дойдоха във Велико Търново на протеста срещу поскъпването на тока за индустрията от 1 август. Митингът се проведе пред сградата на Областна администрация.

Петдесетината работници от фирмата за производство на трансформатори и металообработка от Соколово единствени дойдоха във Велико Търново на протеста срещу очакваното драстично поскъпване на тока за индустрията от 1 август. Митингът се проведе пред сградата на Областна администрация.
“За да компенсираме поскъпването на тока, ще се наложи или да намаля заплатите, или да съкратя няколко работници, въпреки че имам намерения да наемам нови хора през тази година. В момента разходите ми за електроенергия са 7-8 на сто от оборота на фирмата, което не е малко. Увеличението на цените с предполагаемите 20 % ще ми коства допълнителен разход на месец, колкото са заплатите на двама-трима души от персонала. За протеста спряхме производството, забавяме поръчки и ще загубим пари, но въпреки всичко, като будни граждани трябва да се борим с енергийната мафия”, обясни управителят на “Унитраф” АД Юлиян Йорданов.
Работодателите настояваме да бъде начертана пътна карта на реформите в енергетиката, за да се знае какво се прави и да има предвидимост, каза по време на протеста във В. Търново Юлиян Йорданов. В отговор на въпроса на “Янтра ДНЕС”, защо фирмата е сама на протеста, въпреки стотиците дружества в региона, които са членове на големите работодателски организации и защо ги няма синдикатите, той отговори: “Българинът прави революции на маса, но когато стане време за въстанието, никой не идва”.
Протестиращите цитираха данни от Асоциацията на индустриалния капитал, според които са налице много резерви в енергийната система. Според тях във ВЕИ-централите и в двете американски централи не са правени ревизии, а там има много течове. “Пробойни има и в самата НЕК, където заплатите са в хиляди, има и бонуси, а ние едва връзваме по 500 лв. за работниците си”, каза Йорданов. Според него таксата, наречена “задължение към обществото”, заради която ще се вдигне цената на тока за индустрията, е всъщност такса “задължение на балъците” и е скрита форма, с която се прикриват “кражбите и далаверите в цялата енергетика”.
“Спираме работа днес, за да не затворим изцяло утре”, “КЕВР, не убивай икономиката”, “Няма да плащаме кражбите в енергетиката”, бяха част от плакатите, издигнати от работниците на “Унитраф” на протеста.
В Г. Оряховица на протест излязоха от “Захарни заводи”.
З. ХРИСТОВА, сн. Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново