Съдия, депутат и полицай от региона са в “черния” списък на Сметната палата

Публикувано на вт, 8 ян. 2013
2741 четения

Шест имена от Великотърновска област излязоха в списъка на Сметната палата с пропуски в декларациите за имуществото им след съпоставка с данните на данъчните.
В “черния списък” са съдия, топ полицай, депутат, двама заместник-кметове и един ексградоначалник. Всички твърдят, че грешката е неволна.
Съдия Иванка Вачкова от Окръжния съд е пропуснала да декларира, че е купила нива от 4,03 декара в павликенското село Карайсен. “Станало е без да искам. Написала съм обяснения пред Сметната палата”, коментира пред “Янтра ДНЕС” съдия Вачкова.
Криминалист № 1 в областта и зам.-директор на ОД на МВР Иван Янакиев е подал уведомление пред Сметната палата, което означава, че няма промяна през годината в имотното му състояние. Проверка в НАП обаче показва, че той не е декларирал дадения от него личен заем от 50 000 лева. “Не съм счел този заем за вземане и за това не съм го декларирал. Човек прави грешки в живота си, за които съжалява. Отписал съм тези пари, че някога ще си ги получа, и затова не съм ги декларирал, а сега излизам в “черния” списък”, заяви Иван Янакиев. Той отказа да каже кому е дал личния заем, но уточни, че парите са дадени преди повече от 5 години и ги определя като несъбираемо вземане.
Депутатът от ГЕРБ Христо Христов не е посочил в имотната си декларация, че съпругата му Златка Христова има нова фирма – “Екотурист 2011”. Потърсен за коментар, Христов първо не си спомни за какво става дума, но после уточни, че новата търговска фирма на жена му с капитал от 1000 лева не е извършвала търговска дейност и за това не я е посочил в декларацията си .
Зам.-кметът на община Стражица Йордан Димитров е пропуснал да опише дяловете си в “Стойнов и Димитров” ООД с регистрация в Горна Оряховица. “Станала е грешка. В тази фирма бях със съдружник, който е в Дубай. Основахме я, за да гледаме овощна градина, но нищо не стана. Фирмата ни не е осъществявала дейност. Излязох от нея през октомври 2012 г.”, обясни Димитров.
Зам.-кметът на Горна Оряховица Йорданка Кушева не е описала притежаваното от мъжа й помещение от 51 кв. м в общинския център. “Имуществото на съпруга ми е публично и видимо в търговския регистър. Дала съм обяснения пред Сметната палата и в писмо от 28 септември препоръчвам декларациите да бъдат с по-опростен текст, за да не стават грешки”, обясни Кушева.
Във финалната си декларация имот е изпуснал екскметът на Елена. Сашо Топалов не е посочил къщата и двора на жена си в Пловдив – 510 кв. м дворно място и 55 кв.м застроена площ на еднофамилната къща. “Това е стар имот на жена ми, още от 1996 г. Наследство й е от починалите й леля и свако й има дарен дял от тъста ми”, каза Сашо Топалов.
Според констатациите на Сметната палата 90 са лицата, за които проверките на ежегодните декларации или уведомления са приключили със заключение за несъответствие. 201 са хората на висшите държавни длъжности, за които проверките на встъпителните и финалните декларации са приключили със заключение за несъответствие. Сред нарушителите е председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, шефът на Здравната каса Пламен Цеков, Александър Билев – директор Държавна агенция “Национална сигурност”, говорителят на МВнР Весела Чернева и др.
Съгласно чл. 7, ал. 7 от закона, списъкът със заключенията за несъответствие ще бъде изпратен на изпълнителния директор на НАП за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и на председателя на ДАНС, посочват от Сметната палата.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново