Съдът отказа ново преброяване на бюлетините за кмет в Леденик

Публикувано на ср, 6 Ное. 2019
269 четения

Административният съд във В. Търново остави без уважение искането за повторно преброяване на използваните бюлетини на изборите за кмет в Леденик. Както “Янтра ДНЕС” писа, заради нарушения в изборната нощ четири партии настояват за касиране на вота. Още на първия тур за кмет на великотърновското село беше преизбран Антон Кръстев, кандидат на “Демократична България”, който в предишните 4 години управлява Леденик, но издигнат от “БДО”.

Сега кандидатите за кмет от „ГЕРБ“, ПП „Българска демократична общност“, Коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ и ВМРО – БНД оспорват решението на Общинската избирателна комисия във В. Търново за избора на Антон Кръстев. В жалбата е посочено, че са допуснати съществени нарушения на изборния процес и се оспорва истинността на съдържанието на протокола за избиране на кмет. Поддържа се, че е опорочено преброяването на бюлетините. Твърди се още, че е извършвана нерегламентирана изборна агитация, както и че до упражняване на право на глас са допуснати лица, неотговарящи на изискването за уседналост. По тези съображения се иска отмяна на оспореното решение като незаконосъобразно и обявяване на избора за недействителен.

Въз основа на жалбата в Административният съд е образувал дело, което е насрочено в открито съдебно заседание на 8 ноември от 9,30 часа. ОИК е задължена да комплектова и изпрати незабавно цялата административна преписка, както и да представи адреси и телефони на оспорващите и на заинтересованите страни. Разпределена е доказателствената тежест между страните. По искане на жалбоподателите е открито производство по оспорване  истинността на съдържанието на протокола на СИК за избиране на кмет на Леденик. Допуснато е изслушването на съдебно-статистическа експертиза. От ГРАО са изискани избирателните списъци на секционната комисия.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново