С рекорден приход от 42 000 лв. приключи тримесечието търновският театър

Публикувано на пн, 11 апр. 2016
289 четения

С рекорден приход от над 42 000 лв. завърши първото тримесечие на 2016 г. Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” във Велико Търново. През януари, февруари и март са изиграни 44 спектакъла, които са били аплодирани от 7367 души публика. Представени са общо 10 заглавия, като пет от тях са на драмата, четири на оперетата и една детска постановка, отчете директорът на търновския театър Васил Вълчев.
Най-силен за МДТ е месец март, когато артистите са играли 20 пъти пред публика. Освен на търновска сцена, те са обиколили в турне осем български града – Враца, Троян, Габрово, Лом, Кнежа, Свищов, Плевен и Левски, като навсякъде са представяли спектаклите си в пълни салони. Във Враца например са изиграли три представления за един ден – два на детската пиеса “Карлсон и дребосъчето” и едно на музикалния спектакъл “Магията на любовта”. В Лом, Троян и Кнежа имахме по два спектакъла на ден, посочи Васил Вълчев.
По приходи, брой изиграни спектакли и зрители сме надминали показателите за същия период на 2014 г., който беше най-силен за театъра досега, подчерта театралният шеф. Така успяхме да погасим част от просрочените задължения на театъра за 2014 и 2015 г. През ноември поех МДТ със 70 000 лв. дългове, а сега изчистихме дължими стари плащания за общо 20 000 лв. Ще се постараем да запазим същия ръст на продажбите и през следващите три месеца, дори да го увеличим, каза Вълчев.
С успешно турне на сцената на Варненска опера започна месец април за търновската трупа. Театърът е представил пред пълен салон оперетата на Имре Калман “Графиня Марица”, а публиката е останала очарована от нивото на спектакъла и изпълнителите. Сега варненци ще гостуват в МДТ с мюзикъла “Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” на майстора в този жанр Андрю Лойд Уебър по сценарий на Тим Райс. Премиерата във Варна е на 19 април, а два дена по-късно спектакълът ще бъде представен и във Велико Търново.
През април ученици от всички училища в община Стара Загора ще гледат историческата постановка на МДТ “Величието Асеневци”. Тя беше създадена по повод 830-годишнината от въстанието на братята Асен и Петър, а в града с традиции в театралното изкуство много я харесаха и ще я представят с образователна цел, сподели директорът. Общо четири представления на спектакъла ще има до 20 април в Стара Загора.
Премиери на два възстановени спектакъла подготвя търновският театър. На 12 април търновската публика ще може да гледа отново комедийния спектакъл “Госпожа Министершата” по пиесата на Бранислав Нушич. Негов режисьор е Димитър Шарков. На 11 април на сцената се завръща “Веселата вдовица” на Лехар с постановчик Петко Бонев и диригент Игор Богданов от музикалния театър в София.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново