С процедурен гаф и остри реплики започна работа новият Общински съвет във В. Търново

Публикувано на чт, 7 Ное. 2019
3472 четения

Процедурен гаф и размяна на остри реплики разбуниха духовете по време на първото заседание на новия Общински съвет във Велико Търново. Заради него избраният председател на местния парламент Венцислав Спирдонов остана без заместници. Очаква се те да бъдат избрани на следващото заседание, което ще се проведе следващата седмица.

Тържествената сесия се състоя в музей “Възраждане и Учредително събрание”, където новите общински съветници и кметът инж. Даниел Панов положиха клетви. Началото на първото заседание на ОбС беше дадено от най-възрастния общински съветник Стоян Витанов от БСП. Първата точка в дневния ред беше изборът на 9-членна комисия, която да изработи правилник за работа на ОбС. Неин председател стана Мирослав Трифонов, в нея влязоха Георги Марков, Деян Хаджийски, Деян Куздов, Красин Каракоцев, Калоян Янков, Тодор Тодоров и Мариян Кенаров.

Досегашният председател Венцислав Спирдонов бе избран с пълно мнозинство от колегите си и ще ръководи институцията през следващите 4 г. “Благодаря за този избор. Статистиката винаги е точна наука и казва, че за първи път имаме кмет, избран два пъти последователно на първи тур, както и председател на Общинския съвет за втори мандат. Ще бъдем все по-стриктни към себе си и към очакванията на гражданите”, заяви Спирдонов.

За негови заместници бяха предложени шестима кандидати, а след гласуване бяха избрани четирима души, един от които е Тодоров, който участва в комисията за избор на заместниците. Именно това се превърна в ябълката на раздора, тъй като по процедура трябваше да си направи отвод от комисията.

Бяха избрани четирима заместници – Росен Иванов от ГЕРБ, Калина Широкова от “БДО”, Тодор Тодоров от “Алтернатива на гражданите” и д-р Юлия Тонкова от ВМРО. След като те бяха поканени да заемат местата си, съветниците от БСП заявиха, че изборът е незаконосъобразен, а част от членовете на комисията си направиха отвод, което на практика блокира работата й. По предложение на адвокат Калоян Янков от „Демократична България“ изборът на зам.-председатели ще бъде гласуван на следващата общинска сесия.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново