С пазарни консултации определят колко ще струва новата детска градина

Публикувано на пн, 16 ян. 2023
250 четения

С провеждане на пазарни консултации със строителни фирми ще стане ясно колко ще струва изграждането на новата детска градина в кв. “Картала” във В. Търново. От Община Велико Търново посочват, че кв. “Картала” е най-бързо развиващият се жилищен квартал в града. В него функционират две детски заведения – ДГ “Ивайло” с 5 детски групи и работеща на пълен капацитет от 150 деца, и ДГ “Слънчев дом” с 5 детски групи и работеща също на максимален капацитет, разположена обаче в няколко частни сгради под наем. Активното застрояване и възможностите за развитие на квартала в северна и източна посоки променя динамично облика му, като в новопостроените кооперации се заселват все повече млади семейства с деца, които осезаемо се нуждаят от места в детски градини. Това налага спешна необходимост от изграждане на ново детско заведение и разкриване на нови групи. За целта има изготвен инвестиционен проект, подобен на детска градина “Шареният замък” в кв. “Зона В”. Новата детска градина е предвидена за 5 групи по 24 деца. Проектът включва благоустрояване и озеленяване на дворното пространство заедно с изграждането на 5 детски площадки (за всяка група), обща спортна площадка, алеи, беседка, природен кът и опитно поле, в което децата с опознавателна цел могат да засаждат билки или малки зеленчуци.
Освен на две половини – източна и западна, сградата ще е разделена и на два корпуса, свързани с остъклени коридорни връзки – северен (административен) и южен (с помещенията за децата). Разделяйки по този начин сградата на северен и южен корпус, остъклените коридорни връзки на дворно ниво дават възможност и за два отделни входа на първо ниво. Практически сградата ще има 4 входа/изхода за 5-те групи, което ще улеснява всекидневното функциониране и бързата евакуация при необходимост.
Оферти за участие в пазарните консултации се приемат до 20 януари. Целта е получаването на информация относно актуалната пазарна стойност за изпълнение на предвидените в техническата спецификация и проекта строително-монтажни дейности, включващо сграда, прилежащи пространства, детски площадки и ограда.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново