С първа копка дадоха старт на кръговото на Беляковско шосе

Публикувано на ср, 10 май 2023
2846 четения

Със символична първа копка беше даден старт на строителните дейности по изграждане на кръговото кръстовище на Беляковско шосе във В. Търново. Тя беше направена от зам.-кмета Нейко Генчев, инж. Динко Кечев – началник на строителната дирекция в Общината, инж. Цанко Бояджиев и техническия ръководител на фирмата изпълнител Иван Станев.
Изграждането на кръговото ще струва 1 140 000 лв., а фирмата изпълнител е „Парсек груп“ ЕООД, която прави и кръговото на Летния театър.
„Проектът предвижда оптимизиране на движението. Обектът обхваща улиците Беляковско шосе, бул. „България“, ул. „Полтава, ул. “Освобождение” и ул. „Краков“, като включва нови шлюзове в направленията в двете посоки към града и към западната част. Ще бъдат поставени и две светофарни уредби. Няма да има спиране на движението в участъците освен, когато започне асфалтирането“, обясни инж. Динко Кечев. Той уточни, че се предвижда промяна на геометрията на сегашното кръстовище с “изтегляне” в югозападна посока. Заложени са също обособяване на триъгълни острови с бордюри между бул. “България” и всички прилежащи улици за разделяне на автомобилните потоци. В проекта е включено регламентирането на зони за паркиране с 41 паркоместа чрез отделянето им от активното движение, както и запазване на съществуващите пешеходни пътеки и допълването им с нови такива. Зелените площи ще бъдат запазени, като само малка част ще бъде засегната, но е заложено и допълнително озеленяване.
„Това място е изключително важно от транспортна гледна точка и за това Община В. Търново го включи в един от най-големите и важни проекти, осъществявани с европейски средства, а именно интегриран градски транспорт“, заяви зам.-кметът Нейко Генчев. Той припомни и стойността на проекта – 12,6 млн.лв., от които 9,3 млн. лв. е размерът на безвъзмездната финансова помощ. Очаква се обектът да бъде завършен през летните месеци и най-късно през юли или началото на август да бъде направено асфалтирането и полагането на новата маркировка. След това ще бъде преасфалтиран и бул. „България“, уточниха от Община В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново