С над 20 млн. лв. преобразяват знакови обекти във В. Търново

Публикувано на вт, 15 ян. 2019
1957 четения

Четири мащабни проекта на стойност над 20 млн. лв. предстои да започнат своята реализация през 2019 г. във Велико Търново. Това обяви зам.-кметът Снежана Данева-Иванова по време на общественото обсъждане на проектобюджета за тази година, което се проведе в кметството. Най-големият проект е за интегрирания градски транспорт, който е на стойност 10,8 млн. лв. и ще помогне за решаване на част от проблемите, свързани с трафика в града. Вторият мащабен проект е създаването на атрактивна зона за спорт, културен и конгресен туризъм на територията на Старото военно училище. Предстои проектиране и разширяване на Мултимедийния център “Царевград Търнов”, както и реконструкция и обновяване на музей “Възраждане и Учредително събрание”.
91 691 331 лв. е общата финансова рамка на проектобюджета на Община В. Търново за 2019 г., стана ясно още по време на обсъждането. На него присъстваха предимно общински съветници, кметове и едва шестима граждани, което не породи сериозна дискусия в залата. “Целта на общественото обсъждане е да могат гражданите да се запознаят какво планира Общината като бюджет. Но проектобюджетът не бе публикуван предварително никъде, за да можем да разгледаме заложените суми”, заяви Сева Памукчиева, председател на местната структура на “Да, България!”.
“Образованието и инфраструктурата са приоритетите на Община В. Търново за 2019 г. В проектобюджета сме се старали да постигнем баланс между желаното, необходимото и възможното”, подчерта зам.-кметът Снежана Данева-Иванова. Тя обясни, че финансовата рамка е подготвяна до неделя вечерта и за това не е публикувана предварително, но ще бъде достъпна за всички на страницата на Общината, преди да бъде гласувана от Общинския съвет.
41 441 098 лв. са приходите за местни дейности, а на над 58 млн. лв. възлизат приходите и разходите за делегирани от държавата дейности. Разходите за местни дейности са над 37,8 млн. лв., а преходните остатъци от миналата година са 11 млн. лв.
Общата субсидия за държавни дейности е 43,3 млн. лв., като 64 % от тях са за образование или това са 27,1 млн. лв. Това е с 75 % повече спрямо 2018 г. или близо 5 млн. лв. Парите за зимно поддържане и снегопочистване са 376 100 лв.
“Усвояването на европейски средства ще продължи да е основен инструмент за реализиране на редица местни политики в сферата на благоустройството, инфраструктурата и опазването на околната среда. Ще продължим да поддържаме осигуряването на по-добри условия за живот и за развитие на бизнеса”, каза още зам.-кметът.
Размерът на общинския дълг към момента е в размер на 4,2 млн. лв. През 2019 г. Община В. Търново ще изтегли нов заем в размер на 3 млн. лв., които ще използва за авансово плащане по европроекти, заяви Мариян Маринов, началник на общинската дирекция “Бюджет и финанси”.
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново