С близо 300 000 лв. повече ще харчат населените места в Община В. Търново

Публикувано на пн, 4 Февр. 2019
178 четения

С близо 300 000 лв. повече ще разполагат малките населени места от община Велико Търново тази година. Това заяви кметът на Дебелец Снежана Първанова от името на Сдружението на кметовете и кметските наместници в общината.
3 559 807 лв. са средствата, заложени в бюджета за 2019 г., като увеличението е с 8 %. Най-голям е ресурсът във функция “Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда”, в частност, дейност “Чистота”. Заложените средства за 2019 г. са 1,2 млн.лв., а за благоустройство и регионално развитие са заделени 51 699 лв.
“Като местни управници приветстваме предвидената в тазгодишната бюджетна рамка допълнителна дейност за поддръжка на детски площадки, гробищни паркове и общински територии. Средствата тук са в размер на 19 599 лв., като в сумата не влизат средствата, които са за четирите населени места на самостоятелен бюджет”, уточни Снежана Първанова.
Парите за културни мероприятия са 18 550 лв., а за поддръжка на спортните терени в Дебелец, Леденик, Килифарево, Ресен, Самоводене и Шемшево са заложени 73 139 лв. За видеонаблюдение в населените места са предвидени 30 000 лв., а за ремонт на общински сгради – 70 000 лв.
Размерът на програма “Местни инициативи” и тази година остава в размер 450 000 лв. Осигурени са средства и за нормалното функциониране на клубовете на пенсионера и инвалида и центровете за работа с деца и младежи. 7000 лева се отделят за спорт на децата в населените места.
Относно инфраструктурата са предвидени средства за реконструкция и изграждане на пътища, както и за възстановяване на мостове в Никюп, Габровци и Дебелец. Във функция “Културно дело и религиозни дейности” са осигурени средства за ремонтни работи на исторически обекти в Арбанаси, като към някои от сумите са добавени средства от продажбата на имоти общинска собственост.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново