С 80 000 лева ремонтират стълбите към автогара “Юг”

Публикувано на ср, 16 ян. 2019
293 четения

Предстои основен ремонт и на
парапета по панорамния път към ВТУ

80 000 лв. са предвидени за ремонт на стълбите, които водят до автогара “Юг” и Бюрото по труда. Както “Янтра ДНЕС” писа, стълбището е в много лошо състояние и от години се руши, а ремонт не е правен повече от 40 г. На места стъпалата са силно изронени, липсват и части от парапетите, което създава опасност за възрастните и трудноподвижни хора. Мястото е оживено и оттам ежедневно минават стотици граждани, тъй като е най-пряката връзка с центъра на града. Подобна е ситуацията и в други части на града, като стълбите в района на кооперативния пазар в посока ПМГ. Преди 2 г. експерти от Дирекция “Строителство и устройство на територията” в Общината направиха обстойно обследване за експлоатационното състояние на всички стълбища в града. През 2017 г. започна поетапното ремонтиране на най-проблемните места, което продължи и през 2018 г. За тази година Община В. Търново е отделила пари освен за стълбите към автогарата и за стъпалата на ул. “Димитър Найденов”. За тях са предвидени 20 000 лв. Толкова ще са парите и за останалите стълбища в града.
80 000 лв. са заложени в Инвестиционната програма за изграждане на тротоар на ул. “Лазурна” във В. Търново. На тази възлова улица в кв. “Зона В” никога не е имало тротоар, а пътните инциденти там не са изключение. Хората, живеещи в района, отдавна настояват за подобряване на инфраструктурата на въпросната улица, по която ежедневно минават автобуси на градския транспорт, микробуси и стотици автомобили. Гражданите внесоха и подписка, в която се включиха 465 души, а от Общината обещаха да бъде изграден тротоар.
С 50 000 лв. ще бъде направен основен ремонт на парапета по панорамния път към ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. През 2017 г. бе направен частичен ремонт, но по-късно някои от каменните пана бяха изкъртени и съборени, което налага повторното им обновяване, а дотогава мястото ще бъде обезопасено.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново