С 500 000 лв. по-малко ще плаща годишно за сметосъбиране Община Г. Оряховица

Публикувано на чт, 16 Ное. 2023
171 четения

С 500 000 лв. годишно ще бъдат намалени разходите на Община Г. Оряховица по 5-годишния договор за сметосъбиране с „Глобал Клинър“ ООД. Това обави кметът Николай Рашков след разговори с представители на дружеството. Той е категоричен, че заварените условия със завишена стойност на договора са застрашавали сериозно финансовия баланс на Общината.
Николай Рашков припомни, че настоящият договор за сметосъбиране е подписан от бившия кмет на 1 септември т. г. дни преди края на мандата му. До това се е стигнало, след като по-рано тази година сметопочистващата фирма поиска предсрочно прекратяване или индексация на цените по договора с Общината, който изтичаше през 2024 г.
При последвалата нова процедура за избор на фирма, със същото дружеството е бил сключен нов 5-годишен договор, но с драстично по-високи стойности – от 1 500 000 лв. на 2 868 000 лв. с ДДС годишно. “Общината няма право да възстановява ДДС, така че това са реалните плащания”, допълва Николай Рашков.
Към настоящия момент Община Г. Оряховица вече е задлъжняла към „Глобал Клинър“, налице е забавено плащане от 150 000 лв., посочва още Николай Рашков.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново