С 5 милиона лева държавата подпомага развитието на туризма

Публикувано на ср, 10 Окт. 2018
445 четения

С над 5 млн. лв. Министерство на туризма ще подпомогне създаването на организациите за управление на туристическите райони. Това заяви във Велико Търново Милка Нанова,  директор на Дирекция „Проекти и програми в туризма“ в министерството. Визитата є в старата столица бе във връзка с информационната среща, свързана с предстоящото учредяване на организация за управление на Старопланински туристически район, чийто център ще е във Велико Търново. Целта на организацията е да се развива планинският и еко туризъм, рекреативен, приключенски, културно-познавателен, селски туризъм и др. Вече са учредени туристически райони „Черноморски”, „Родопи”, „Тракия”, „Долината на розите”, „Бургаски регион”. Престои вписването на „Старопланински”, „Рило-пирински”, „Дунавски” и „Софийски”.

“Финансирането е по проект по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” и ще се изпълнява на територията на цялата страна във всички 9 организации за управление на туристическите райони. Създаването на тези организации ще допринесе за развитието на регионалния маркетинг. Досега България се презентира фрагментирано или като цяло, страната или общините поотделно полагат усилия да представят  туристическите условия на своя територия. Целта на туристическото райониране е да се създадат и да заработят тези туристически райони и да се направи регионален маркетинг. Тоест да представим район „Стара планина“  в неговото разнообразие с туристическите ресурси, които той може да предложи, съответно това важи за всички останали райони“, каза още Нанова.  Старопланинският район, чийто център е Велико Търново, включва общините Антоново, Априлци, Берковица, Враца, Върбица, Върбеш, Габрово, Георги Дамяново, Горна Оряховица, Дряново, Елена, Златарица, Котел, Криводол, Ловеч, Луковит, Лясковец, Мездра, Монтана, Омуртаг, Роман, Севлиево, Стражица, Сунгурларе, Тетевен, Троян, Трявна, Угърчин, Чипровци, Чупрене, Ябланица.

В информационната среща във Велико Търново се включиха представители на 32 общини. На нея присъстваха зам.-кметът на Общината Снежана Данева-Иванова, областният управител проф. Любомира Попова, управителят на туристическо дружество „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов, представители на Министерство на туризма, местните власти, бизнеса, туристически дружества. Експерти от МТ представиха процедурата за създаване на бъдещите организации за управление на туристическите райони заедно с проекта за повишаване на капацитета на малките и средни предприятия в сектора.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново