С 495 000 евро изграждат образователен център за сомелиери във Велико Търново

Публикувано на пн, 26 Ное. 2018
437 четения

С близо 500 000 евро във Велико Търново изграждат Професионален образователен център за сомелиери. В него ще се провеждат безплатни обучения на български и румънски безработни младежи, които ще се подготвят за работа в туристическия бранш. Предвидени общо 8 обучения, в които ще участват 225 румънски и български младежи. Центърът ще се намира на Самоводската чаршия и се подготвя по съвместния проект „Sommilabour“ между България и Румъния.

„През последните години лозарството и винарството в България и Румъния се развива и е конкурентоспособно на световните и регионални пазари. Това, което  трябва да продължим, са връзките между лозаро-винарския сектор и всички съпътстващи сектори като туризъм, хотелиерство, ресторантьорство, за да може виното като продукт и то от нашия регион да стане все по-познато и разпознаваемо“, заяви Станимир Стоянов, председател на Националната винарска асоциация в Сухиндол и ръководител на проекта.

„Ние искаме на първо място да направим много нови лозя, да възродим  традиционните сортове грозде, а след това да произведем вината, с които ни познава цяла България, както и да ги популяризираме в Европа, а защо не и в света. Приветствам проекта и смятам, че мястото на винения туризъм е именно тук във Великотърновския регион, защото той е наситен с много винарни и богата история“, заяви кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев.

По проекта се предвижда още издаването на българо-румънски фразеологичен разговорник, който ще съдържа информация и специфични термини, които ще помогнат на обучените младежи в комуникацията с чуждестранни клиенти от България и Румъния. Ще бъдат издадени и образователни наръчници за екскурзоводи за винени турове.

Общият бюджет за изграждането на сомелиерския център и обученията е в размер на 495 138 евро, а финансирането е по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България. Партньори на Националната винарска асоциация е Румънската асоциация за трансфер на технологии и иновации от Крайова.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново