С 3,6 млн. лева правят два нови моста над Янтра

Публикувано на ср, 31 авг. 2022
9607 четения

3,6 млн. лв. са предвидените средства за изграждане на две мостови съоръжения над река Янтра във В. Търново. Те са част от изпълнението на проекта “По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкообхватната мрежа на път (TEN-T) чрез общи мерки в трансграничния регион”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество “ИНТЕРРЕГ V-А Румъния – България” 2014 – 2020. Проектът предвижда ремонт на няколко улици в старата част на града, а двата моста ще бъдат изградени със собствени средства, уточниха от Община В. Търново.
От местната администрация обявиха обществена поръчка за избор на изпълнител за проектирането и изграждането на двата моста. Единият ще е успореден на стария Бейски мост, който е в лошо състояние. Второто съоръжение ще е до въжения пешеходен мост срещу бившата фабрика “Васил Мавриков”, като старият ще бъде премахнат. И двата моста ще имат пътно платно за автомобили и тротоари за пешеходци. Съоръженията ще са разположени при км 1+400 и при км 2+180. В проекта е заложено още изграждането на парапети за пешеходци, оградни системи и улично осветление с LED лампи.
Проектът по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Румъния – България предвижда ремонт на над 6 км от уличната мрежа в старата столица. Основен ремонт ще бъде направен на ул. “Опълченска” от връзката с път III-514 до връзката ѝ с път I-5 Русе – В. Търново. Рехабилитация и  реконструкция е предвидена и по ул. “Теодосий Търновски” от пътната връзка с ул. “Магистрална” до ул. “Димитър Найденов”; ул. “Димитър Найденов” от ул. “Теодосий Търновски” до ул. “Сливница”; ул. “Сливница” от ул. “Димитър Найденов” през ул. “Григорий Цамблак” до ул. “Климент Охридски”; ул. “Григорий Цамблак от ул. “Сливница” до планирания нов мост над река Янтра и ул. “Ксилифорска” до път III-514. Дейностите включват пълна рехабилитация на улиците с ново асфалтово покритие, изграждане на осветителни мрежи и др. Идеята е по-голямата част от трафика да не минава през града, а пътуващите да имат удобна връзка с републиканските пътища. За улиците, които ще бъдат ремонтирани, се планира да бъдат сменени водопроводите и канализационните тръби. Обявена е и обществена поръчка за избор на изпълнител за тези дейности, а заложените средства са за над 5 млн. лв.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново