С 2 млн. лв. ремонтират моста край Каранци

Публикувано на чт, 21 май 2020
576 четения

До дни започва дългоочакваният ремонт на моста край село Каранци. За реконструкцията на съоръжението са предвидени близо 2 млн. лв. от бюджета на Агенция “Пътна инфраструктура”. До края на седмицата ще е готов техническият проект и веднага след това стартират същинските ремонтни дейности. Те са възложени на фирма “Пътни строежи – Велико Търново”, която има опит в мостовото строителство.
Мостът край Каранци е част от път III-407 Стражица – П. Тръмбеш и беше затворен за движение, освен за преминаване на пожарни коли, училищни автобуси и превозни средства до 3,5 тона. Причината за наложеното ограничение е изключително лошото експлоатационно състояние. Мостът е дълъг 136 метра, а широчинният габарит на конструкцията е 8,10 метра. Въведен е в експлоатация през 1968 г. и оттогава на практика не е правен основен ремонт. Направеното обследване от експерти от Института по пътищата и мостовете показва, че асфалтовата настилка над закритите фуги и при преходната плоча има голяма напречна пукнатина с множество по-малки мрежовидни пропуквания и локални слягания. Дилатационните фуги над стълбовете и при устоите са напълно амортизирани, а при подходите на моста настилката е слегнала. Бордюрите и тротоарната настилка са силно обрушени, а някои дори липсват, стоманеният парапет е с недостатъчна височина, а на отделни места е корозирал и деформиран. Върху връхната конструкция има множество следи от течове през дилатационните фуги, довели до обрушен бетон и корозирала армировка. Заключението на специалистите е, че мостът е в аварийно състояние поради слягане и накланяне на стълб № 3.
“Планирахме след приключване на периода на зимното поддържане да се случи ремонтът на възловия мост край Каранци. Ще бъдат ремонтирани двата стълба и цялото горно строене – хидроизолационни мероприятия, бетонови настилки, плочи и др. Мостът ще има нова настилка и ограничителни системи, на практика конструкцията на съоръжението ще бъде изцяло реновирана”, уточни директорът на Областно пътно управление – В. Търново, инж. Венцислав Ангелов.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново