С 11,1 млн. лв. прекрояват движението във В. Търново

Публикувано на вт, 9 Юли 2019
8515 четения

С 11,1 млн. лв. предстои да бъде променена организацията на движението във В. Търново с разтоварване на трафика, изграждане на буферни паркинги и надлез над главния път София – Варна. В понеделник бе одобрен проектът на Община В. Търново за интегрирания градски транспорт по Оперативна програма „Региони в растеж“. Стойността на проекта е 11 133 732 лв., от които безвъзмездната финансова помощ възлиза на 10 410 000 лв. Очаква се най-късно в края на август или началото на септември да бъде подписан договора с Министерство на регионалното развитие и благоустройството, съобщи Мариела Цонева, директор на Дирекция „Програми и проекти“.

Мащабният проект включва девет компонента. Първият от тях предвижда изграждането на два буферни паркинга за леки автомобили и туристически автобуси. Единият ще е разположен на терена на бившето Сержантското училище, а вторият буферен паркинг ще е до парка с миниатюрите под Царевец. Между двата буферни паркинга и основните туристически забележителности ще пътуват три електрически автобуса, които ще бъдат закупени със средства по проекта. За целта е разработена нова основна линия от общинската транспортна схема, която бе одобрена и от Общинския съвет. Предвидено е и осигуряването на зарядна станция за нуждите на подвижния състав, който ще е с най-висока степен на екологичност поред стандартите на Европейския съюз.

С реализацията на проекта ще бъде извършен основен ремонт на целия булевард „България“ – по него се движат основните градски линии с номера 2, 4, 5, 9 и 110, а оттам ще минава и новия градски маршрут, по който ще се движат електрическите автобуси. Изцяло преустроени ще бъдат две натоварени кръстовища – първото е пресечката на бул. „България“ и улиците „Краков“, Освобождение“, „Полтава“ и „Беляковско шосе“. Там ще бъдат оформени и 41 паркоместа. Второто кръстовище обхваща улиците „Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Цар Тодор Светослав“ – до Летния театър.

Със средства по проекта ще бъде изграден и пешеходният надлез над улица „Магистрална“, който ще свърже района на Търговски парк Велико Търново с парк „Никола Габровски“.

За оптимизация на градските превози и повишаване на качеството на услугата ще бъде внедрена съвременна информационна система. Тя включва както монтирането на дигитални табла по натоварените автобусни спирки, така и създаването на контролен център за контрол и управление на транспортната организация. Информационна система ще бъде внедрена и за паркингите – тя също ще бъде управлявана от контролния център. Така ще бъде облекчена както работата на синята зона, така и на останалите обекти за спиране и престой.

За оптимизиране на трафика във Велико Търново ще бъдат модернизирани четири светофарни уредби.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново