Румен Радев: “Управляващите не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в избирателния кодекс”

Публикувано на чт, 14 Февр. 2019
451 четения

Това което се случва с избирателното законодателство е наистина много тревожно, коментира в Сухиндол президентът Румен Радев. Според него е видно, че управляващите вече не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в избирателния кодекс. “Отказът да се спази закона и да се избере нов състав на ЦИК, да се ревизират избирателните списъци, отказът да се премахне вторият протокол от секционните избирателни комисии, отлагането на машинното гласуване, тоталната отмяна на дистанционното гласуване. Въвеждането на механизма решенията в комисията да се вземат с обикновено мнозинство, всичко  тези неща уронват демократичността и прозрачността на изборния процес”, коментира държавният глава.

Относно случая „Скрипал” Радев посочи, че не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България. Той уточни, че в сряда е бил запознат от главния прокурор, МВР и председателя на ДАНС с известното до момента и уточни, че няма да коментира случая преди фактологията около него да бъде щателно уточнена. Според Радев случаят е в ресора на изпълнителната власт, където са службите и на МВР. “Тревожен е всеки един такъв случай, който касае здравето и живота на българските граждани и надежността на нашата банкова система, защото тя е основен критерий за допускането ни до чакалнята на еврозоната”, коментира Радев.

По думите му публичните дебати за новоназначените посланици и деленето им на  наши и ваши само уронва престижа както на посланиците, така и на страната.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново