Румънци и молдовци идват за събора на овцевъдите тази година в Арбанаси

Публикувано на вт, 8 ян. 2013
1171 четения

По време на първия събор имаше състезание по стригане на овце.

Вторият национален събор на овцевъдите тази година ще се проведе от 10 до 12 май на поляните около Петропавловския манастир, съобщи вчера Симеон Караколев, председател на националната асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна. Проектобюджетът е към 150 хил. лв., от които Министерството на земеделието и храните осигурява към 50 хил. лв.
Молдовски овцевъди, румънски производители на хляб и козунаци и занаятчии, както и фолклорни състави на бесарабските българи от Тараклия и Твърдица ще се представят на второто издание на събора. На него за първи път ще има конкурси за хореография, надпяване и надсвирване. Тази година няма да има поп фолк изпълнители, тъй като съборът ще наблегне на фолклорните формации, подчерта Караколев.
Очаква се тази година на събора да се представят отново не по-малко от 700 овце на поне 30-35 овцевъди, посочи Симеон Караколев. Планира се на арбанашките поляни съвместно със събора на овцевъдите да се проведе и изложението на българското овчарско куче. Около 20 коня, които теглят 5-тонен трактор, дефиле на различни животни и автентични карети, квалификационен турнир по прескачане на препятствия на Българската федерация по конен спорт, са другите атракции, планирани за събора тази година.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново