Родители първи подадоха декларации в НАП В. Търново в първия ден от данъчната кампания

Публикувано на вт, 10 ян. 2023
3707 четения

Галина и Благовест Иванови тази сутрин бяха първите клиенти на териториалната дирекция на НАП в старата столица, дошли, за да си подадат данъчни декларации за ползване на облекчения за деца. И двамата подадоха декларации, защото доходът на единия от родителите за 2022 г. не е достатъчен, за да ползва цялата данъчна отстъпка. В този случай другият родител може да получи разликата до пълния размер на данъчното облекчение.
Младото семейство за втора година подава декларация за облекчение за деца. Сумата ще им бъде възстановена след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на документите. „Миналата година за пръв път се възползвахме от възможността да получим облекчение. Парите не са малко и затова сме тук сега. Декларацията се подава лесно и получихме необходимото съдействие при попълването й“, сподели Галина Иванова.
За да могат да използват онлайн услугите на НАП, двамата родители си извадиха и персонален идентификационен код (ПИК). По този начин те ще ползват не само е-услугите на приходната агенция, но и отделни услуги, предоставяни от други администрации.
„Съветваме всички граждани да се възползват максимално от електронните услуги на НАП , защото това улеснява клиентите и по този начин не се допускат грешки при попълване на данни и подаване на декларации. В началото на март 2023 г., след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП“, припомня директорът на дирекция „Обслужване“ в ТД на НАП Велико Търново Петко Николов.
Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март, напомнят от приходната агенция.
Първите клиенти на НАП в старопрестолния град на 10 януари получиха календар и поздравителна картичка от името на директора на териториалната дирекция Ивайло Здравков.
Във фоайето на салона за обслужване на клиенти във Велико Търново има всички необходими декларации и приложения към тях. Попълването и подаването на документите става бързо, заради помощта, която оказват служителите в НАП.
Срокът за деклариране на получените през 2022 година доходи, облагаеми с данък върху общата годишна данъчна основа и ползването на данъчни облекчения е 2 май 2023 г., тъй като 30 април е почивен ден, напомнят от приходната администрация.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново