Ресторантьорите с готовност за блокади в цялата страна

Публикувано на чт, 2 сеп. 2021
2648 четения

Над 1000 души – служители и собственици на заведения, излязоха на протест във Велико Търново заради новите противоепидемични мерки, обявени от здравното министерство. Сборният пункт бе на паметник „Майка България“, където се събраха представители и на други сфери, засегнати от ограниченията. Освен от Велико Търново, имаше хора също от Горна Оряховица, Свищов, Велики Преслав и др. Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заяви, че туристическият бранш има готовност да блокира цялата държава.
„Всички браншови организации ще бойкотираме тази заповед и няма да я спазим. Нито ще спазим работното време до 22,00 ч., нито затварянето на нощните клубове. В сряда получихме писмо от здравния министър д-р Стойчо Кацаров, на което 40 организации отговорихме кои биха били най-щадящите мерки за бизнеса. Нищо от това не беше взето предвид. Много ясно беше изразено нашето желание да не затваряме, тъй като има налични ваксини и не сме в ситуацията от преди една година. Очевидно здравната система е в същото положение, но ние отказваме да носим здравна отговорност. Искаме тази здравна отговорност да бъде споделена“, заяви Алибегов. Той подчерта, че заведенията не са и не са били разпространители на Covid-19, но за пореден път се изважда хотелиерският и ресторантьорският бранш, които да поемат цялата отговорност. Алибегов допълни, че на среща с държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев са дали своето предложение държавата, като най-голям работодател, да даде пример на обществото и да ваксинира своите служители, както и да изготви информационни брошури за ползите от ваксините.
„Нищо от това не се случи, държавната администрация не е ваксинирана, по-лошо – много лекари не са ваксинирани. И сега се получава така, че ще идват неваксинирани служители в нашите обекти, за да проверяват дали ние и нашите клиенти сме ваксинирани. Няма да допуснем това. От понеделник блокираме цялата страна“, категоричен е Алибегов.
„Тези мерки са абсолютно неадекватни. Ние като браншови организации – БХРА, БАЗ и др., сме обединени в едно цяло. Създали сме наш кризисен щаб, който комуникира с Министерство на здравеопазването и всички ангажирани институции. Нашата цел е една – да обясним на тези хора, че когато се въвеждат някакви мерки и рестрикции, трябва да седнат заедно с браншовите организации, за да се обсъдят какви да са тези мерки. Досега такава среща не е имало“, заяви Димитър Манолов, собственик на верига заведения във В. Търново.
Недоволните носеха плакати с надписи „Станахме изкупителна жерта на кризата“, „Ваксината е личен избор, а не условие за работа“, „Не на вечерния час“, „Имаме право на труд“ и др.
„Смятам, че имаме равни права с всички останали и това, което искаме е да работим. С какво сме по-различни от останалите? Аз плащам 450 лв. квартира, отделно ток и вода. Като спрем да работим кой ще ми дава пари? Миналата година взех едва 100 лв. от борсата за периода, в който бяхме затворени. Още не мога да платя натрупаните задължения“, сподели Валентина, която работи в заведение за хранене в старата столица.
От центъра на града протестиращите се отправиха към кръговото кръстовище пред „Billa“, където блокираха за кратко движението. Оттам шествието се върне по бул. „Никола Габровски“ и приключи пред сградата на Общината.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново