Ресторантьори ще протестират с празни столове пред заведенията

Публикувано на ср, 6 май 2020
2670 четения

Собствениците на ресторанти и заведения във В. Търново излизат на протест на 8 май. Решението за това бе взето на заседание на БХРА в старата столица. По този начин ресторантьорите ще подкрепят националния протест на бранша срещу липсата на адекватни действия от страна на държавата за справяне с кризата. Те настояват за спешни финансови мерки за оздравяване на сектора, който е на ръба на оцеляването. Протести ще има в цялата страна.
“На срещата взехме решение да не отваряме врати поне до 8 май, а в петък да започнем символични протести. Те са насочени към това, че липсва държавна стратегия за спасяването на туризма, ресторантьорството и хотелиерството. Досега всички мерки са неадекватни и несъобразени със спецификата на нашата работа”, заяви Петър Стефанов, председател на БХРА – В. Търново. В петък от Асоциацията ще внесат в парламента петиция за спасяването на българския туризъм с конкретни мерки, които държавата да приложи. В нея ще бъдат включени “старите” искания за намаляване на ДДС на 5 %, намаляване наполовина на данък сграда и такса смет, разсрочване или мораториум върху банковите заеми, намаляване на концесионните такси по Черноморието и др.
Настояват също и за създаване на консултативен съвет към общината с тяхно участие.
Във В. Търново малцина от собствениците на заведения ще отворят по-рано обектите си. “Взели сме всички мерки. Масите ще са на 2 метра и половина една от друга, каквито са изискванията. След всеки клиент ще се извършва дезинфекция на масите”, заяви Петко Тюфекчиев. Допълва, че вече е осигурил маски и предпазни шлемове за персонала, както и дезинфектанти и ръкавици. “От икономическа гледна точка отварянето на заведението с намален капацитет – по-малко от половината, не е изгодно, тъй като разходите за осигуровки, наеми и ток не са намалени, но трябва да се съобразим със ситуацията, докато положението се нормализира”, коментира Петко Тюфекчиев.
“За нас тези два месеца, в които не работехме, бяха много тежки. В същото време отношението на държавата към бранша е абсолютно неадекватно, накараха ни да продаваме колите си, къщите си, въпреки данъците, които всяка година внасяме”, коментира и бизнесменът Димитър Манолов. Той посочи, че осигурява прехраната на 230 души и затова имат готовност неговата верига от заведения да отвори врати. “Казват отваряйте и ние ще се пробваме. За нас е важно да запазим хората си. Така както ги запазихме тези два месеца. Ние сме едно семейство и за нас е най-важно да го запазим”, каза още Манолов.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново