Ремонтират Дома за стари хора в Златарица със средства на Общината

Публикувано на пт, 20 апр. 2018
891 четения

Домът за стари хора “Донка Паприкова” в Златарица ще бъде ремонтиран, съобщи директорката Мария Градева. От ОбС са гласувани над 53 000 лв. собствени средства, но парите няма да стигнат. Затова се предвижда ремонтите да продължат и догодина.
Преди време кметът Пенчо Чанев съобщи, че Домът се нуждае от спешен ремонт, тъй като единият ъгъл на основната сграда се е пропукал, тръгнал е надолу и застрашава сигурността на възрастните хора. Затова тази година по-голямата част от осигурените средства ще бъдат вложени в укрепване на въпросното място. Заедно с укрепителните дейности ще бъде направен основен ремонт на сградата и две от фамилните къщи. Заложена е подмята на дограмата и пребоядисване на всички помещения, а също и основен ремонт на санитарните възли. В хода на дейностите могат да възникнат допълнителни строително-монтажни работи, които ще бъдат одобрени по време на работа.
Директорката разказа, че откакто е стартирал Домът за възрастни хора в Златарица преди повече от 15 г. не е правен ремонт на базата. Отначало хората са били настанени в стара сграда. След това като разширение са изградени фамилни къщи, тъй като чакащите за настаняване са много. В момента местата са 26 и са запълнени. Градева допълни, че освен ремонтите по базата Домът има нужда от ново оборудване. Без помощта на Община Златарица това няма как да се случи.
Иначе в Дом “Донка Паприкова” няма текучество. Най-възрастният е 94-годишният дядо Никифор, като за място се чака повече от година. Тъй като предстоящият ремонт ще бъде поетапен, не се налага преместване на обитателите, коментира директорката. Освен това има възрастни хора на легло, които няма как да бъдат местени.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново