Ремонт на общински път е направен без строителни книжа, обявиха от МРРБ

Публикувано на пт, 13 ян. 2023
520 четения

Основният ремонт на пътя с. Мирово – жп гара Асеново – село Асеново е направен без необходимите строителни книжа. Възложител на ремонтните дейности е Община Стражица.
Това обяви регионалният министър арх. Иван Шишков на пресконференция за констатирани незаконни строителни дейности по редица републикански пътни обекти. На нея той посочи и въпросния ремонт на общинския път.
От изнесената от МРРБ информация става ясно, че през последните години държавата е възложила незаконно строителство на инфраструктурни обекти за над 1 млрд.лв. Това е констатираното до този момент, като според регионалния министър сумата може да набъбне. Пример за изхарчени държавни пари за незаконно строителство са лотове 4 и 5 на автомагистрала “Хемус”, за които са платени над 212 млн. лв. авансово за строителство без необходимите документи.
Трасето на АМ “Хемус”, което ще минава през Великотърновска област, попада в лот 5, който е от Летница до Павликени, и лот 6 – от Павликени до Куцина. За лот 5 от регионалното министерство посочват, че без одобрени проекти и без издадено разрешение за строеж са извършени изкопни работи на 1,250 км. На още 7,150 км е отнет хумусният слой.
Незаконните текущи ремонти на пътища са за 733 млн. лв., като към момента държавата е разплатила 50 % от тях, показва проверката на екипа на министър Шишков. Незаконни ремонти са констатирани и на 42 язовира на обща стойност 75 млн. лв.
Министър Шишков предлага евентуално решение на проблема чрез промени в Закона за устройство на територията. От МРРБ вече са внесли законопроект за установяване на търпимост на заварените незаконни строежи, но само при условие, че те преминат успешно проверка, която да докаже, че отговарят на съществуващите норми.
“Това не е амнистия, а процедура, по която да се проверят незаконните строителни обекти и ако отговорят на съответните норми, да бъдат обявени за търпими”, подчерта Шишков.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново