Разработиха проект за магистрала, минаваща край Велико Търново

Публикувано на пн, 17 юни 2019
6888 четения

Проект за автомагистрала “Дунав – Егея”, минаваща край В. Търново и Г. Оряховица, разработи инж. Румен Марков. Столичният експерт предвижда трасето да започва от Русе и да извежда директно на новото гръцко пристанище “Мароня” на Егейско море. Същевременно ще има пресечка с АМ “Марица” и така лесно ще се прави връзка с Турция. Пътят на камион с влекач по новия път е изчислен на 3 часа и половина от Русе до Турция или до Бяло море.
Според инж. Марков трасето на новата магистрала е по-добра алтернатива на сегашния проект за АМ “Русе – В. Търново”, тъй като ще минава близо до гара Г. Оряховица, която е най-големият жп възел в Северна България. Това дава възможност да се използват повече транспортни средства, особено като се има предвид намиращото се край града летище. На практика магистралата ще бъде гръбнакът на транспортната система в т.нар. Триградие – общините В. Търново, Г. Оряховица и Лясковец, с население около 125 000 жители. Чрез АМ “Дунав – Егея” районът ще се превърне в значим мултимодален център за страната и за Европа.
Управителят на “Лардж Инфрастръкчър Проджектс” инж. Марков е представил проекта на бизнес форум в Румъния през есента на м.г, както и пред Българската търговско-промишлена палата. Мотивите му са, че направлението север – юг е едно от най-натоварените, а магистрала на практика няма. Движението е само по първокласни и второкласни пътища, като най-тежък е участъкът от Бяла до Русе.
Според изготвения проект АМ “Дунав – Егея” ще бъде с дължина 367,385 км, от които 327,965 км в България и 39,420 км в Гърция. В по-голямата част на трасето проектната скорост е 140 км/ч., като само в някои участъци пада на 120 км/ч. По предварителни изчисления стойността на АМ “Дунав – Егея” е 2 216 878 001 евро без ДДС. За частта Дунав – Марица са необходими 1 375 724 117 евро, а за Марица – Егейско море 841 153 884 евро. По българския участък трябва да се вложат 84 % от общата стойност. Според инж. Марков АМ “Дунав – Егея” може да се изгради по най-бързия начин чрез публично-частно партньорство, като за целта са необходими съответните законодателни промени.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново