Разпродават имущество за 2 млн. лв. на хлебозавода

Публикувано на вт, 7 Юли 2020
7405 четения

Имущество за близо 2 млн. лв. на фалиралия хлебозавод във В. Търново е пуснато за продажба от синдика на дружеството. Това показва справка в Информационната система за производство по несъстоятелност. Продажбата е във връзка с определениe от 8 юни т. г. на Окръжен съд – В. Търново. В дългия списък на синдика са включени пещи, хладилни камери, казани, машини и др. Движимото имущество, продавано като цяло, е с първоначална цена в размер на 1 994 220 лв. До 1 септември интересуващите се купувачи могат да изпратят писмено предложение за участие в прякото договаряне. След всяко писмено предложение, отговарящо на минималните условия на проданта, ще се проведат преговорите с кандидатите.
До участие се допускат само тези, които са представили документ за внесен задатък в размер на 10 % от минималната цена, посочва в обявлението синдикът Боривой Миланов.
Построеният преди повече от половин век хлебозавод в местността “Дълга лъка” в старата столица бе сред най-големите в страната. През 2017 г. предприятието преустанови работа, а работниците бяха освободени. Сагата започва още през 2001 г., когато Община В. Търново продаде общинската тогава фирма “Хлебопроизводство и сладкарство” на габровската “Атил комерс” за над 500 000 долара, което представлява 56 % от активите. Останалите 430 000 долара трябваше да се платят разсрочено през следващите години. През 2003 г. без знанието на Общината новият собственик апортира активите на завода в габровска фирма. По-късно “Хлебопроизводство и сладкарство” с миноритарния общински дял се влива в частната “Хлебозавод Велико Търново”. Тази частна фирма след това е прехвърлена на офшорката “Милгет инвестмънтс”.
През 2007 г. Общинският съвет във Велико Търново взема решение да се приватизират и останалите 44 %, които притежава, без да е получила дължимата сума. Оттогава до сега от страна на Общината няма заведени дела за търсене на дължимата сума, а темата от години не е влизала в дневния ред на местния парламент. През 2018 г. частен съдебен изпълнител пусна за продажба хлебозавода за сумата от 4 млн. лв. заради натрупани дългове към кредиторите.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново