Пунктовете за скрап пак отвориха, кълнат се, че не купуват от граждани

Публикувано на чт, 14 Авг. 2014
1475 четения

На път към пункта за вторични суровини.

Пунктовете за изкупуване на метални отпадъци отново започнаха работа след протестното затваряне на вратите в средата на юли, когато в сила влезе законовата забрана да купуват скрап от граждани. От 14 юли търговците могат да изкупуват цветни метали и старо желязо само от фирми, като за отпадъците трябва да има документ за произход.
Гражданите ще трябва да предават безвъзмездно своите метални отпадъци или стари електроуреди на общински площадки, каквито няма.
Влиза в сила и още едно ограничение в търговията – на предаващите отпадъци да им се плаща само по банков път. От рециклиращия бранш обаче не са съгласни с измененията в закона, излязоха на протести и блокираха граничните пунктове, поискаха промяна в закона, но Народното събрание беше разпуснато.
Не можем да си позволим тотално да затворим, засега работим в ограничителния режим, който ни поставя законът и не купуваме от гражданите, кълнат се от големите бази за вторични суровини във Велико Търново.
Въпреки това продължава да е обичайна гледка хора по улиците в старата столица да мъкнат старо желязо. Най-вероятно го предават в малки пунктове, които работят в кварталите, нашите бази са в покрайнините и сме им далечни, оправдават се големите изкупвачи.
В момента килограм железен скрап се изкупува за 35 стотинки. Това е достатъчно привлекателно за клошарите и за престъпните групи да крадат каквото и където докопат. Така отново няма ред и домакинствата продължават да страдат, претърсвани и изпразвани от всякакви метални предмети, докато полицията не се занимава с подобни обири, защото по документи са за малки суми.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново