Производители ще хвърлят плодове и ще изливат мляко на пътя София-Варна в знак на протест

Публикувано на пн, 30 авг. 2021
1318 четения

Земеделски производители и животновъди подготвят затварянето на главния път София – Варна край великотърновското село Шереметя в знак на протест заради липсата на заложени средства за техните сектори в актуализацията на държавния бюджет. Протестът ще се проведе на 2 септември от 11,00 до 15,00 ч., като на място се очаква да се съберат около 1000 души, заявиха организаторите. Те настояват в актуализацията на бюджета да бъдат включени 70 млн. лв. за секторите животновъдство и растениевъдство, свързани с преодоляване на негативните ефекти от пандемията от COVID-19. В тази връзка още миналата седмица са изпратили своето искане до всички парламентарно представените партии и до комисиите по бюджет и финанси и по земеделието, храните и горите. Искането е подкрепено от 25 браншови организации.
От Министерство на земеделието преди дни оповестиха, че са подали предложение за актуализация на секторния бюджет към Министерството на финансите още в края на юли. Предложеното изменение е в размер на 110,5 млн. лв. за осигуряване на финансови средства за държавно подпомагане в сектор „Земеделие“. Заложените средства са в две основни направления – 70 млн. лв. за животновъдство и растениевъдство и 40,5 млн. лв. са предвидени за други схеми за държавни помощи, насочени към компенсиране на щетите от неблагоприятни климатични събития, болести по растения и животни и др.
„Идеята е с парите за ковид мярката да се подпомогнат всички сектори, без зърнопроизводството, заради тежката година. Това е един допълнителен механизъм, тъй като страната ни достигна тавана по минималната държавна помощ de minimis. Именно затова ковид мярката беше нашата алтернатива и тя е жизненоважна за нас“, заяви Симеон Караколев, съпредеседател на Националната овцевъдна и козевъдна организация. Той уточни, че фермерите не могат да участват в мерките 60/40 и 80/20. Според браншовите организации в момента става въпрос за оцеляване на земеделския сектор, в който пряко са свързани над 100 000 души.
„Как е възможно държавата да включи по ковид мерките всички сектори, а да изключи единствено производителите на храни“, попита Деян Тодоров от НОКА. „На нас ни е изключително обидно отношението, което има правителството към земеделието. Всеки ден на трапезата се слагат продукти от нашето производство, а в същото време всяка година се налага да просим помощ от държавата“, заяви Мария Степанчева, председател на Асоциацията на биволовъдите в България. По думите й в момента тя и колегите й са принудени да продават продукцията си под нейната себестойност, предвид поскъповането на всички стоки и суровини, а цената на фермерските продукти от години е една и съща.
„Още при самото встъпване на службното правителство всички ние заедно внесохме декларация в МЗХГ с искане по т. нар. ковид мярка, която явно само в България е проблем и не върви по реда си. Когато ЕК взе решението ковид мярката да се предоставя като финансово перо в целия ЕС, някои от нашите политици явно нещо не са разбрали. „Старите“ казаха ние не сме направили нотификация, „новите“ казаха, че трябва да направят нотификация, но трябва да осигурят пари. И в момента се оказва, че само в България нашите управляващи не са предвидили, че тази мярка ни е важна. И за това сега се хващаме за тези пари, защото положението е трагично. Ние губим с часове фермите си“, заяви Бойко Синапов от Асоциация „Обединени български животновъди“.
„Производството на плодове и зеленчуци търпи сериозни последици от сушата м. г. Пролетта имаме доста овощни видове, които са с малки заложби и реколта. Проблемът в момента е да можем да си задържим персонала и да си запазим бизнеса“, заяви Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз.
Ако исканията на браншовите организации не бъдат удовлетворени, те подготвят и втори протест, който ще се проведе на 9 септември от 10,00 ч. пред Народното събрание.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново