Проф. Лъчезар Андреев, представител на гражданската квота в листата на Коалиция “ГОРДа България” “В най-тежкия период на прехода единствено “ГОРДа България” погледна към академичната общност”

Публикувано на вт, 30 Апр. 2013
775 четения

– Защо решихте да приемете поканата на “ГОРДа България” да бъдете част от листата на коалицията? 
– Искам да подчертая, че първоначално моето желание беше да бъда консултант, но след това приех поканата. Смятам, че трябва да се помогне на тези коалиции, които желаят конструктивно да преосмислят ситуацията, в която се намираме днес.
През последните 23 години управляващите под различна степен и форма употребиха и злоупотребиха с авторитета на демокрацията, употребиха и злоупотребиха с доверието, което хората им бяха гласували. България е преживявала и други кризи и икономически затруднения, но за разлика от тях днес кризата на доверието в управляващите е по-мащабна. От криза на доверието към отделни управленски практики се премина към криза на доверието в политическата организация и управление на обществото, криза към държавността. Това е най-големият проблем днес, доколко е възможно да се върне доверието към управляващите. Трябва да подчертая, че 23 години управляващи и управлявани претендираха, че са експерти, че са морални, познати и признати от Европейския съюз, но българският народ не ги разбира достатъчно. 23 години управляващите претендираха за национална отговорност, че децата са най-ценният капитал, че здравето и образованието са тяхна основна грижа, а в действителност се получи така, че всички те за 23 години не намериха консенсус за решаване на проблемите в образованието. Днес сме свидетели на едни безкрайни и безотговорни експерименти в икономиката, политиката, образованието и здравеопазването. Това са причините да участвам в тези предсрочни парламентарни избори.
“ГОРДа България” има смелостта да се вслуша в гласа на хората на науката.
Към днешна дата никой не е овластяван по компетентност, всеки е овластяван по вярност и за това са бягали от академичния състав.
– Проблемите в образованието, които трябва да бъдат решени?  
– Основният проблем, който стои пред образованието, е, че трябва едно нова законодателство, което да гарантира реално синхронизиране на европейските стандарти с българското образование. Трябва да се сложи край на това псевдолиберално експериментиране с българското образование, което означава насока, която да гарантира достойни граждани на България и на Европейския съюз. Днес сме свидетели на всякакви експерименти. Наложително е да се върнат държавните изисквания за началното и основно образование. Не може тези, които учат азбуката, да им се дава възможност да избират. Те трябва да натрупат нужния капитал, за да имат базата за адекватен избор. Вниманието трябва да се насочи към преосмислянето и преоценяването на образователната практика, в която има съчетание с трудови и спортни умения, тъй като сме свидетели на анулиране на спортното ни минало сред учениците. Трябва да се преосмислят и безкрайните експерименти, които са свързани с учебното съдържание и издаването на учебници, особено за малките класове. Недопустимо е в името на комерчески интереси учебните тетрадки да бъдат с образите на фолк и рап величия и звезди. Там трябва да са исторически личности от нашата история, както и емблематични фигури от европейската култура. Необходимо е да се осъществи синхронизиране между политиката и практиките на Министерството на образованието и Министерството на културата.
Безкрайният поток от информация, който залива широкия потребител, трябва да бъде ограничена. Трябва да се синхронизира работата между БАН, университетите и училищата.
Трябва да се преосмисли и преоцени законът за развитие на академичния състав, тъй като той е прилаган две години, но всички университети признават, че негативните страни в него са много. Това беше осъзнато и от Министерството на образованието в последните месеци.
– Единствено със съчетаването на младостта и мъдростта ли България ще тръгне напред?
– Ще припомня една много стара, но и много вярна поговорка, че умните дават идеите, ентусиастите ги осъществяват, но за жалост удобните управляват. Това последното трябва да бъде ограничено, ако не може да бъде безкрайно преодоляно.
– 12 май е…
– 12 май е отговорен ден за всички нас. Не трябва да забравяме, че демокрацията е управление чрез съгласието на управляваните. Ако не гласуваме на 12 май, това означава, че се отказваме от демокрацията. Трябва да гласуваме с номер 36 в бюлетината, този път няма да сгрешим.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново