Проф. Костадин Ангелов и проф. Асен Балтов говориха с великотърновци за ваксините

Публикувано на вт, 2 Ное. 2021
673 четения

За ползите от ваксините срещу Covid-19 и има ли риск от прилагането им обясняваха проф. Костадин Ангелов и проф. Асен Балтов в един от пенсионерските клубове във В. Търново. Двамата медици се срещнаха с възрастните хора в клуба в кв. „Чолаковци“ и отговаряха на търпеливо на всички техни въпроси. На срещата стана ясно, че само един от присъстващите пенсионери е с поставена ваксина срещу Covid-19, а останалите споделиха, че се страхуват да се имунизират, тъй като имат придружаващи заболявания.
„Не съм се ваксинирала, защото не знам какво може да ми се случи, какви могат да са последствията“, сподели една от жените. Притеснението на другите е от това, че са създадени за кратък период от време и не са направени достатъчно изпитвания на ваксините.
„Вие се притеснявате от неща, които не съществуват, така както децата се страхуват от тъмното. Хората най-много се притесняват дали тази ваксина няма да отключи раково заболяване. Всъщност възрастните хора са изложени на по-голям риск да развият онкологично забоялване поради възрастта си, отколкото заради ваксината. При ваксината няма доказан такъв риск“, обясни проф. Костадин Ангелов. Бившият здравен министър и кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС обясни, че ваксината всъщност не е нова и технологията за изработването на иРНК е от 2003 г., като тогава е разработвана за лечение на рак. И определи като лъжа твърдението, че не са направени достатъчно изпитвания върху хора, като подчерта, че за ваксината против грип има направени по-малко изследвания, отколкото за тази срещу Covid-19 преди да бъде пусната в употреба и да бъде регистрирана.
„Рискът от ваксината е минимален, а от заболяването е огромен. Има хора, които получават сериозни увреждания. Ако искате да си гледате децата и внуците – ваксинирайте се. Това ви е единственото спасение“, каза още проф. Ангелов.
Проф. Асен Балтов разказа, че при започването на ваксинационната кампания в „Пирогов“ докато е бил директор, ежедневно оттам са минавали по 1000-1500 души. „Това не бяха само млади хора. Напротив, имаше от различни възрасти, дори на 92 г. сме имали. А най-възрастният беше на 100 г. И няма никакви странични реакции. Вменяват ви страхове, които не се опират на нищо научно“, разказа проф. Балтов. Относно анонсирането на идеята за локдаун на възрастните хора той е категоричен, че тази мярка няма да сработи за намаляване на случаите. „По-скоро ще сработи за съхраняване на живота на възрастните хора, ако те не са ваксинирани. Но веднага излиза въпросът кой ще поеме грижата за тези хора, ако бъдат затворени“, коментира проф. Асен Балтов.
Здравните консултации на двамата специалисти продължават и днес – 3 ноември. Първата е от 08,30 ч. в Стражица в Медицинския център в лекарския кабинет на д-р Емилия Георгиева. След това обиколката продължава със среща с граждани в 12,00 ч. в с. Раданово в кабинета на д-р Емил Енчев и от 15,00 ч. в Пенсионерския клуб в с. Ресен.
Проф. д-р Костадин Ангелов е специалист по коремна хирургия. Той бе министър на здравеопазването в последното редовно и стабилно българско правителство.
Проф. д-р Асен Балтов е специалист по ортопедия и травматология. Той помагаше на Националния оперативен щаб, закрит от служебното правителство на Румен Радев.
Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново