Проф. Кантарджиев: Правителството забави мерките за спиране на “вносните варианти” на COVID-19

Публикувано на пн, 28 юни 2021
203 четения

Най-важното в момента е ваксинацията да обхване още по-голям процент от населението, защото новите мутации на COVID-19 се разпространяват по-лесно. За целта трябва да бъдат мотивирани и лекарите, и здравните медиатори, тъй като лятото е най-доброто време за ваксинация. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, който бе гост на Петропавловския събор край Лясковец.
По думите му мерките, които трябва да бъдат взети, да са целенасочени – за да не се допуснат новите варианти на COVID-19 в страната. Това не са мерките със затваряне и носене на маски, а мерки за недопускане на “вносните варианти” на вируса. Според него това може да стане с т.н. секвениране на хората, идващи от чужбина, чрез анализ на генетичния материал от PSR- тестовете. Специалистът подчерта, че е предложил тези превантивни мерки на сегашния здравен министър още на 21 май, а заповедта е излязла на 21 юни. Анализът може да покаже дали носителят на положителната проба е с британски алфа вариант, който доминира в страната, или е носител на някои от другите – южноафрикански, делта варианта от Индия или латиноамериканския – към всички тях трябва да се подхожда с особено внимание, допълни проф. Кантарджиев. Той посочи, че за такива анализи Центърът за заразни и паразитни болести се готви от три години.
“Имам чувството, че в момента такива варианти има и може би скоро това ще бъде оповестено”, подчерта Кантарджиев. Той отбеляза, че ако настъпи мутация, която изисква трета игла на ваксиниране, България има сключен договор чрез Европейската комисия с “Пфайзер” за ваксина, която ще е модифицирана за неизвестен още щам. По думите му така наречената трета игла се предвижда само ако настъпи подобна мутация. Според него вероятността не е голяма, но обществото трябва да е подготвено.
Действията на сегашния екип на Министерството на здравеопазването забавиха темповете на ваксинацията, посочи водачът на листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново д-р Костадин Ангелов. По думите му спирането на зелените коридори за 24 часа, последвалото ги пускане отново с обяснението, че дават предимство на възрастните хора, не е довело до промяна в броя на имунизираните пенсионери. Според професора подобни залитания, включително и мотивационният клип, разпространен от МЗ, в който самият министър изразява съмнения към ваксините, е довел до спад на темпа на ваксинацията. Костадин Ангелов подчерта още, че доверието не може да бъде възстановено, защото, когато предишното правителство е работило за мерките за ограничаване на COVID, сегашният министър и неговата съветничка са обяснявали, че няма нужда да се удължава извънредната епидемична обстановка, че това е геноцид спрямо хората, а после са я удължили. Костадин Ангелов заяви, че подобни разнопосочни сигнали не водят до доверие сред хората.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново