Проф. д-р Пламен Павлов: “Проф. Димитров ще засили позициите на ВТУ в национален и международен план”

Публикувано на ср, 17 май 2023
1539 четения

Своята подкрепа за кандидатурата на проф. Димитър Димитров за ректор на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” обяви изтъкнатият историк проф. д-р Пламен Павлов. На 29 май предстоят избори за нов ректор, като кандидатите са четирима – сегашният заместник по учебната дейност проф. Димитър Симеонов, по международната дейност проф. Димитър Димитров, доскорошният зам.-ректор по научната дейност проф. Милко Палангурски и преподавателят по психология доц. Марияна Няголова.
“Познавам отлично всички кандидати за ректорския пост във ВТУ. Смятам, че всички те са хора с качества и не искам да ги противопоставям един на друг. И с тримата от нашия факултет – Милко Палангурски, Димитър Димитров и Димитър Симеонов, сме работили заедно. С първите двама сме съавтори на книги, с третия също сме в много добри отношения. Предпочитам да не се спираме на недостатъци, каквито всеки човек безспорно има.
Защо подкрепям проф. Димитър Димитров? Защото съм най-свързан с него. Той, освен че е мой студент, дълги години бе и мой асистент, така че има един персонален момент, който няма как да не е меродавен при мен. Писали сме заедно учебници, участвали сме заедно къде ли не и винаги съм разчитал на него. Мога да гарантирам за него, че той е един изключително стойностен човек – и като интелектуални качества, и като международни позиции. В нашата общност на медиавистите византолозите той е приеман много добре в чужбина.
Освен всичко, натрупа много сериозен опит като заместник-ректор по международната дейност”, сподели проф. Пламен Павлов.
Той добави, че другите кандидати също имат сериозни качества и не иска да ги противопоставя един на друг, а просто мотивира своето отношение към проф. Димитров. “Като човек е с доста умерени възгледи, мога да изброя много качества, но всички наши възпитаници, които са имали досег с него, могат да си обяснят защо заставам зад неговата кандидатура”, добави историкът.
Според него в програмите на всички кандидати има изключително полезни неща. Затова се надява, че след изборите, независимо кой ще бъде победител, ще се съчетаят най-позитивните моменти от тези програми.
“ВТУ несъмнено трябва да воюва за своето водещо място. За него не е достатъчно да бъде № 2 или изобщо да бъде в тези класации, които са много изменчиви, а наистина да бъде водещ, какъвто е бил винаги. Да се върнем към онези времена, когато бяхме университет с национална и международна характеристика. Не че ги нямаме в момента, но са силно занижени. Например по отношение на нашите сънародници в чужбина, тема по която с Митко Димитров много сме си говорили още когато бях председател на Агенцията за българите в чужбина. В последните години там има видим спад. Допреди 20 г. за бесарабските българи ние бяхме една от най-предпочитаните дестинации в България. Нека припомня, че Тараклийският университет го създадохме ние, а не Русе или някой друг, и то благодарение на нашия опит. Тогава с колегата Атанас Дерменджиев ходихме и с пряката ни помощ бе създаден този малък, но наистина единствен български университет в чужбина. И бе логично той да бъде наш филиал, а не на Русе, без да имам нищо против Русенския университет”, заяви проф. Пламен Павлов.
Според него Димитър Димитров в това отношение има доста опит и ще засили нашите позиции и в национален, и в международен план. “Скоро бях в командировка в Румъния, в наши партньорски университети, и без да съм повдигал темата, видях какво отношение имат към колегата проф. Димитров. При това на чисто човешка и колегиална основа, а не заради поста, който заема. Така че перспективата е да ставаме все по-модерно учебно заведение от европейски мащаб. Вече няма заплаха да изпаднем в някаква тотална криза, за което заслуги имат всички сегашни кандидати. Но проф. Димитър Димитров би дал една много добра насока за развитието на Великотърновския университет като модерно учебно заведение с национален и международен облик”, добави проф. Павлов.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново