Проф. Боян Дуранкев, номиниран за премиер от Коалиция “ГОРДа България”: “Българите обедняха от действията на всички управляващи до сега”

Публикувано на ср, 8 май 2013
773 четения

Според Коалиция “ГОРДа България” до 2017 година минималната работна заплата в страната ни трябва да стане 600 лева, а средната работна заплата да се увеличи с около 30 процента 

Професор Боян Дуранкев е български икономист, специалист по маркетинг и стратегическо планиране. През 1980 година завършва специалност социално-икономическо планиране в Университета за национално и световно стопанство, където продължава неговата академична и научна кариера. Специализирал е в САЩ и Германия. През 1989 г. придобива степента доктор по икономика, през 1994 г. става доцент, а през 2010 г. – професор. Изпълнява длъжността главен секретар в УНСС.
Боян Дуранкев е автор на повече от 70 статии, студии и книги. Преподавател по маркетинг и маркетингови комуникации в УНСС, Софийски университет, Нов български университет и Висшето училище по застраховане и финанси.
Владее английски, немски и руски език. Женен, има три деца. 

– Проф. Дуранкев, какво е икономическото състояние на държавата в момента?
– Отговорът на този въпрос ще става все по-сложен. Икономическото състояние се характеризира с това каква е динамиката на брутния продукт, доколко осигурява реализация на целите на Европейския съюз, които са категорично разписани в Лисабонската стратегия, а те са: осигуряване благоденствието на народите, устойчиво развитие, балансиран икономически растеж, силно конкурентна пазарна икономика, трудова заетост, социален прогрес и ликвидиране на социалното изключване. От гледна точка на тези цели България не успя за тези 23 години да осигури догонващо развитие до средните страни в ЕС, не успя да постигне балансиран икономически растеж, не успя да постигне силно конкурентна социална икономика, в никакъв случай не успя да постигне пълна заетост и социален прогрес. България е типичен пример за неуспех на страна, членка на ЕС, което остава петно както върху съюза, така и върху управлението у нас през последните 23 години. Разбира се, че нещата не зависят само от българските управленци, но това е решаващият фактор да се намираме на дъното на ЕС. Ако трябва да се напише оценката на управлението през последните 23 години двойката е висока оценка.
– Извинението в последните няколко години беше свързано със световната икономическа криза.
– Това е огромна лъжа, тъй като в света има и страни, които ежегодно постигат темп на растеж 7-8 %, включително и нашата съседка Турция. Лъжата е двойна, защото българите от гледна точка на доходи и стандарт на живот са далеко от нивата, които бяха през 1990 г., когато стартира преходът. В България се извършиха няколко неща през тези 23 години, които ни доведоха до дъното на ЕС – беше извършено огромно разграбване на натрупания обществен капитал, в това време в другите страни имаше натрупване на капитали на базата на работещи индустрии. В България общественият капитал беше разграбен и приватизиран за жълти стотинки. Безспорен факт е, че българите обедняха от действията на управляващите. Второ – у нас има огромна социална диференциация, която не е характерна за ЕС. Трето – България е епруветка, в която се извършват експерименти, като плоския данък, за който поредната лъжа беше, че ще осветли доходите, т.к бил нисък и плосък, а се оказва, че в момента страната е над 30% сив сектор. За съжаление българинът не може да се гордее с бюлетините, които е пускал през последните 23 години, не може да се гордее, че е изградил стабилна икономика. Децата на англичаните и германците не бягат към България, по това можем да съдим колко е стабилна икономиката ни. 23-те години са пример, че тази политика и система трябва да бъде сменена с една много по-добра.
– Каква е тази нова система, необходима на страната ни?
– За съжаление рухването на икономиката ни изисква нестандартни мерки. Трябва в страната да останат младите и умни момчета и момичета, а това означава незабавно шоково повишаване на доходите, иначе и малкото останали българи ще избягат в чужбина. Според нашата Коалиция “ГОРДа България” до 2017 години минималната работна заплата трябва да стане минимум 600 лева, а средната работна заплата да се увеличи с около 30%. Второ – необходимо е хазната да бъде напълнена от приходите. Това ще се случи, като се обхване сивият сектор, който е около 32%, което ще осигури солидни попълнения. Пробойните в митниците трябва да бъдат запушени. Необходимо е плоският данък да бъде премахнат, а корпоративният данък да бъде увеличен за големите фирми. Премахването на плоския данък означава да се въведе семейно подоходно облагане, а не както предлага една лява партия да бъде премахнато само облагането на минималната работна заплата. Корпоративното подоходно облагане също трябва да бъде променено със създаване на условия за малкия и среден бизнес със 7% корпоративен данък и постепенното му повишаване за тези фирми, които имат огромни обороти и печалби. Приходите в бюджета могат да бъдат съществено увеличени, буквално казано, от утре, което ще позволи и увеличаване и на разходите.
В европейски мащаб ние предлагаме една нова програма за устойчиво догонващо развитие на всички страни като България в ЕС, които имат под 1/3 брутен продукт на човек от населението спрямо средното за ЕС, т.е и ЕС трябва да изгради стратегия и програма за догонващо развитие.
Политиката на съюза към България трябва да бъде променена тотално, и на управлението на страната ни към своите граждани.
– Кои са останалите акценти в програмата на Коалиция “ГОРДа България”, която вие създадохте?
– Предлагаме още – три години без данък общ доход за всички българи, които решат да се завърнат в страната, както и за младежите със средно образование до навършване на 21-годишна възраст, а за студентите три години от датата на завършване на висшето им образование.
Пенсиите трябва да бъдат индексирани по златното швейцарско правило, необходимо е създаването на жилищно строителство за младите семейства и хората в неравностойно положение от страна на държавата.
В най-консервативната част от програмата ни, ние настояваме за развитие на българското образование, наука и здравеопазване, като ще увеличим дела на държавните разходи за образование над 5% от разходната част на бюджета. Ние твърдим, че е напълно възможно държавата да осигури безплатно образование в бакалавърска степен и годишна такса в размер на една минимална заплата и в магистърска и докторска степен на държавните висши училища. Стартовата заплата на учителите в основните и средни учебни заведения да бъде 2 минимални заплати, а във вузовете 3 минимални заплати.
Целта ни е връщане към европейските ценности, т.к. в България през тези 23 години се натискаше единият педал, свързан със свободата на пазарната инициатива. Нашата задача е да върнем и солидарността, и справедливостта, които отсъстваха до сега.
– Проф. Дуранкев, Коалиция “ГОРДа България” ви номинира за премиер, ще се нагърбите ли с тази задача?
– Суверенът трябва да реши сам кой трябва да бъде начело на държавата, въпреки че в България е типична плутокрация и партокрация. Ако преди 10 ноември имаше избор между две партии – БКП и БЗНС, сега пак изглажда, че има избор между две партии и една проетническа партия. Изглежда, че изборът не се е увеличил, но той се е увеличил и хората трябва много сериозно да подходят, защото едната минута мисъл пред урните ще бъде фатална за развитието на страната през следващите 4 години.
Моята номинация приех при едно условие, ако се приеме програмата ми за догонващо развитие на България. Коалиционните партньори се съгласиха напълно с нея. Тази програма е базисът, около който се обедини “ГОРДа България”. За най-голяма радост тя намира радушен прием и в ЕС. На 8 май ще внесем в представителството на Европейския парламент нашата програма за догонващото развитие на тези страни, които са под 1/3 от брутен продукт. Това е вторият европейски план Маршал, който да промени и отношението на ЕС към страните като България, които са на дъното.
Ако суверенът реши, ще поема кормилото с удоволствие, но с компетентност и без алчност. Управляващите до този момент бяха изключително алчни, напълно некомпетентни и с изключително лошо възпитание.
– С какво ви спечели Коалиция “ГОРДа България”?
– “ГОРДа България” не е традиционен тип коалиция. Ние се отличаваме от всички, защото изповядваме 3 ценности – социални сме по отношение на икономическата политика, твърдим, че икономиката трябва да работи за хората. Второ – ние сме за либерална политика, което ще означава да се разруши партокрацията и монополът на партиите, и годишно да имаме поне по два пъти референдуми с по 10 въпроса на всеки от тях, за да може хората да решават бъдещето на своята страна. Ние сме изключително консервативни по отношение на здравеопазването и образованието.
– Какви са хората в листите на Коалиция “ГОРДа България”?
– Това са все лидери по места, които заслужават уважението на своите съграждани. Постигнали са успехите си лично и са склонни да подкрепят една изключително ценна идея, че съединението прави силата, а не конкуренцията. Убедени сме, че нашите представители са силните единици, които от пешки ще се превърнат в царици.
Водачът във Велико Търново Станислав Недков – Стъки е изключително приятен човек, който се държи с достойнство и уважение към своите колеги. Интересува се живо от случващото се в България, въпреки че може да се фокусира само върху това, което е постигнал. Подкрепям го напълно.
– Вие сте икономист, какво означава числото 36, проф. Дуранкев?
– 36 е българската магистрала към Европа. Това е номерът на магистралата към ЕС. 36 е късметът, който трябва да бъде изтеглен от политическата баница на 12 май, защото ние сме за една просперираща страна, със замогващи се хора и за една много по-голяма социална сигурност.
Весела КЪНЧЕВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново