Близо три часа общинските съветници спориха по бюджет 2020 на Община В. Търново

Публикувано на ср, 12 Февр. 2020
520 четения

Близо три часа продължиха дебатите на извънредната общинска сесия за приемане на бюджетната рамка на Община В. Търново, която е в размер на 96,6 млн. лв. След дебатите и ироничните забележки между представителите на различните партии, най-важният финансов документ бе приет с 26 гласа „за“, шестима съветници гласува „против“, а двама – „въздържал се“. Заложените средства от държавата са 55,8 млн. лв., а местните приходи са 40,8 млн. лв. На 36,5 млн. лв. е разчетена инвестиционната програма, макар че 21 млн. лв., предвидени за инфраструктурни ремонти, все още не са налични, а са заложени в графа „други извънбюджетни средства“.
Първи взе думата кметът Даниел Панов, който определи финансовата рамка като бюджет на развитието. „Реален, възможен, основан на три модела – да харчим, колкото имаме, да търсим нови приходоизточници и да намалим разходите“, подчерта Панов. Той заяви, че има увеличение на средствата във всички функции, като най-сериозен е ръстът за образование – с 4,5 млн. лв. повече спрямо 2019 г. Увеличена е издръжката за социални дейности и здравеопазване, култура, спорт и др. Също така 17,6 млн. лв. са предвидени за водоснабдяване и канализация, улично осветление, ремонт на уличната мрежа, чистота.
Големите европейските проекти, които ще се реализират тази година са за интегриран градски транспорт и по програмата за трансгранично сътрудничество, по който ще бъдат обновени близо 13 км улици и пътна мрежа. Общо 18 проекта на обща стойност 48 млн. лв. управлява Общината. Отделно предстои да бъдат направени оценки на проектите за ремонт на бившия Пионерски дом, както и планираното разширение на Мултимедийния център.
Председателят на Сдружението на кметовете и кметски наместници „Янтра 2001“ Тошо Кръстев благодари от името на колегите си за направеното до момента и подчерта, че в бюджета за тази година се отделят още 30 000 лв. за населените места.
Разногласия по време на дебатите предизвика предложението на Стоян Витанов от групата съветници на „БСП, Движение 21 и АБВ“ за финансова помощ в размер на 250 лв. за всяко новородено дете, както и създаването на общински фонд за подпомагане лечението на тежко болни деца и младежи до 18 г. Предложението не бе прието, след като само 7 съветници гласуваха „за“, 1 беше против, а 19 се въздържаха. Отхвърлено бе и предложението на Петко Тюфекчиев, внесено малко преди началото на сесията, за осигуряване на 55 000 лв. за довършителни дейности в църквата „Възкресение Христово“ . То бе подкрепено едва с 10 гласа „за“, нямаше нито един „против“, но останалите 21 души гласуваха „въздържал се“.
Елена Чамуркова от „Демократична България“ предложи средствата за масов спорт да бъдат удвоени от 33 000 лв. на 66 000 лв. И допълни, че идеята е с допълнителните средства да бъдат обновени училищните дворове в пет училища, които да бъдат отворени за деца и възрастни в извънучилищно време. Идеята бе посрещната с одобрение от някои нейни колеги, но срещна и критика, заради което бе оттеглено до прецизиране на финансовата мотивировка. Относно спортните клубове Елена Чамуркова заяви, че аршинът за всички трябва да е еднакъв, без да се толерира само един за сметка на останалите. Такова впечатление оставя фактът, че парите за футболен клуб „Етър“, който са в размер на 200 000 лв., не са обвързани с постижения, за разлика от 150 000 лв., разпределени за всички останали клубове, от които се изискват високи резултати. На изказването й опонира Деян Куздов от ВМРО, който изтъкна, че „Етър“ е направил един от най-успешните си сезони и се ангажира новата наредба за финансиране на спортните клубове да бъде прецизирана.
По време на извънредната сесия бе оттеглено и предложението на „Алтернатива на гражданите”, които поискаха финансова помощ в размер на 500 лв. за всяко новородено, като условието е майката да има завършено средно образование, минимум 3 г. постоянен адрес в общината и да няма задължения към местната хазна. Общинският съветник Тодор Тодоров изтъкна, че тази помощ ще е знак към младите хора, но след това бе оттеглено докато бъде съставена наредба, която да уточнява кои лица могат да получават еднократна помощ.
В крайна сметка бюджетът бе одобрен с голямо мнозинство. Против него гласуваха съветниците от БСП и Калоян Янков от „Демократична България“. Въздържал се гласуваха Елена Чамуркова и д-р Мавроди Калейнски от „Демократична България“.
„Ние гласуваме милиони, чиито разходи трябва да се контролират. Предложихме да има комисия за контрол на обществените поръчки, което отхвърлихте. Поискахме да се направи отчет на общинските предприятия, където се харчат и потъват милиони, пак не се съгласихте. В същото време ви досвидя да дадем половин процент от този приход за създаването на фонд за лечение на деца, докато в същото време с лекота раздаваме милиони. Няма как да подкрепим бюджет, върху който няма да имаме контрол“, заяви на финала на сесията Стоян Витанов от левицата.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново