Президентът Радев : Докладът на Европейската комисия констатира очевидни от години проблеми за българите

Публикувано на чт, 1 окт. 2020
368 четения

Докладът на Европейската комисия констатира очевидни от години проблеми за българите, но когато го коментираме, трябва да си даваме сметка, че колкото той е критичен за България, толкова е и самокритичен за самия Европейски съюз, каза при посещението си във В. Търново държавният глава Румен Радев. По неговите думи докладът е самопризнание за дългогодишния провал в борбата срещу вихрещата се корупция. Продължаването на механизма за сътрудничество и проверка, дори и под различна форма, е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция именно заради този провал, каза той.

Президентът Радев изрази своята признателност и подкрепа за всички граждани, които са спрели да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, олигархичните зависимости и безконтролността на главния прокурор, и се борят да си върнат държавата.

Държавният глава коментира искането на Съюза на съдиите в България за оставката на главния прокурор с думите, че главния прокурор системно погазва закона и обществения интерес в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси, и да атакува неудобните, с което уронва устоите на правовата държава. Това според президента изисква реакция от цялата правосъдна система.

“Аз вярвам, че с общи усилия ще дадем шанс на почтените български прокурори да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона”, каза държавният глава.

Президентът подчерта, че ветото, което е наложил за Избирателния кодекс вероятно ще бъде преодоляно, въпреки посочените основателни мотиви. Той заяви, че това вето трябва да бъде подкрепено от опозицията, стига определени партии да решат дали са опозиция или не, а това ще стане ясно от начина, по който ще гласуват.

Президентът Румен Радев бе специален гост в тържествата по откриване на новата академична година във Великотърновския университет “Св.св. Кирил и Методий”.

 

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново