Предложението за двата нови заема вдигна градуса в местния парламент

Публикувано на пт, 27 авг. 2021
890 четения

След продължителни дискусии Великотърновският общински съвет отложи предложението за теглене на два нови дългосрочни заема в размер на 6,1 млн. лв. То беше включено в дневния ред във връзка с изпълнението на проекта “Създаване на атрактивна зона за културен и конгресен туризъм на територията на Старото военно училище”, включващ изграждането на Експозиционен център и облагородяване на района около сградата. Темата нажежи атмосферата в залата, а дискусиите около това дали Общината трябва да тегли подобни кредити и необходимостта от Експо центъра, продължиха близо час и половина. Както “Янтра ДНЕС” писа, срещу предложението се обявиха съветниците от групата “БСП, АБВ и Движение 21”. Против бяха и колегите им от “Демократична България – Обединение”.
“Принципно подкрепяме развитието на терена, но при ясни правила, прозрачност и в диалог с великотърновци. Няма как да подпишем празен чек и да играем на руска рулетка с публичните средства, още повече, че от общинска администрация не са предоставили количествено-стойностна сметка на целия проект. Считаме, че да теглим такива огромни кредити без да сме наясно с КСС е капан, който може да щракне за всички великотърновци”, заяви Елена Чамуркова. И попита може ли Общината да се справи с тези заеми и каква е гаранцията, че един ден няма да осъмне със запорирани сметки под угрозата от фалит. Още повече, че в рамките на мандата досега са заявени още два кредита за около 3 млн. лв., а тепърва предстоят финансови предизвикателства.
“Ако на този етап отложим решението си по този въпрос, няма да дадем възможност на Управляващия орган да се произнесе по повод на нашето искане за промяна на обезпечението по кредита.
Със сигурност не съм съгласен, че този размер на двата заема поставя под някаква финансова заплаха Общината. Да, риск има, но не и заплаха. В предходни периоди Общината редовно обслужваше стария пътен кредит със суми в размер на 740 000 лв. годишно, извън останалите задължения. В момента натоварването като плащания в първия период ще е под 80 000 лв., а след това сумата ще е между 650 000 – 700 000 лв., напълно съпоставима с плащаното преди време”, заяви Росен Иванов от ГЕРБ.
“Към предложението от декември 2020 г. беше приложен бизнес план и финансов анализ. При първия вариант нетният паричен приход е 3 278 178 лв. И приходите от центъра започват от 2023 г. При втория вариант, т.е. разширения вариант, който Общината умишлено укрива, е 6 939 908 лв., т.е. тези приходи тотално покриват кредита и няма нужда Общината да се ангажира със заем. Тези бизнес план и анализ са одобрени от “Регионален фонд за градско развитие – Север” (РФГР). И в един момент Фондът иска като гаранция общинската каса. Какъв е проблемът да дадем като гаранция приходите от Експозиционния център”, попита Стоян Витанов от БСП. Своята критика отправиха още съпартийците му Валерия Дончева и Красин Каракоцев. Мариян Кенаров пък припомни от трибуната, че в района на СБА вече е почти готов подобен център с хотелска част, конферентни зали и подземни паркинги, като инвестицията за него е над 25 млн. лв. В отговор на техните изказвания Нейко Генчев и Атанас Парушев от ГЕРБ отправиха упрек към противниците на проекта. По темата още в началото на сесията думата взе Иван Русков, който като гражданин заяви, че е против проекта и тегленето на заемите, предвид факта, че в града има множество нерешени проблеми – лоша инфраструктура, препълнени групи в детските градини и др.
В крайна сметка Елена Чамуркова излезе с предложение Общинският съвет да отложи гласуването на точката за двата заема, тъй като администрация не е предоставила на съветниците работен проект и количествено-стойностна сметка. Тя подчерта, че местният парламент е дал съгласие само за изграждането на Експозиционния център, но не и за паркинг, който се предвижда да бъде финансиран с втория заем. Така с 11 гласа “за”, 4 “против” и 5 “въздържал се” съветниците подкрепиха нейното предложение и отложиха решението за двата заема до представянето на КСС.
Последен по темата взе думата кметът Даниел Панов, припомняйки хронологията по реализацията на проекта. Той уточни, че това лято от Румъния е имало запитвания за възможност за настаняване за групи от по над 600 души, но в момента подобни конгресни центрове има само в София и в Албена. С реализацията на подобен проект В. Търново може да се развие и в областта на конгресния туризъм, допълни Даниел Панов.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново