Предизборните обещания на партиите не се материализираха през тази година

Публикувано на пт, 18 Ное. 2016
294 четения

Близо 90 на сто от предизборните обещания на партиите, с които те спечелиха местните избори миналата есен в община Велико Търново, не се материализираха през тази година. За в бъдеще остават изграждането на нови кръгови кръстовища, поставянето на още светофари, ремонти на стълбища, на улици и училища.
Без реализация останаха двете искания, включени в тазгодишната инвестиционна програма на Общината, на най-голямата група в ОбС. От ГЕРБ настояваха т.г. да бъде довършена църквата “Възнесение Христово” в парка “Руски гробища”. В средата на 2012 г. Общината инициира благотворителна кампания за набиране на средства за стенописване на църквата, чието съграждане започна преди близо 20 г. Поради липса на пари градежът временно беше замразен. По-късно покойният кмет Драгни Драгнев започна благотворителна кампания за довършване на строежа. В храма са вложени вече над 1 млн. лв. Преди 7 г. градската управа на Твер дари за църквата три кръста. Трите камбани, излети във Воронеж, са дарение от Руската православна църква. Довършването на храма и неговото стенописване беше подкрепено и от БСП, и от “Царевград за Велико Търново”.
Пътят през гората до Преображенския манастир си остава в плачевно състояние и ремонтът му през т.г. не се състоя, както настояваха съветниците от ГЕРБ, включително в района да бъде изградена зона за отдих. Тясната асфалтова пътека от пътя В. Търново – Русе към светата обител е асфалтирана за първи и единствен път в началото на 80-те години на миналия век и е в критично състояние.
След като в предизборната си кампания социалистите циментираха и залепиха няколко плочки на разбитите стълбища към автогара “Юг”, групата на БСП в ОбС настоя цялостният ремонт да се финансира от инвестиционната програма т.г., но това не се случи. Частично беше изпълнено предложението на социалистите в инфраструктурата на населените места да бъдат вложени не по-малко от 600 000 лв. Преди няколко дена от Общината отчетоха инвестиция в това направление от 320 000 лв. извън бюджета на програмата “Местни инициативи”.
Леви и десни се обединиха в предложенията си за довършване на крилото на ДГ “Здравец”, което Общината получи от Министерството на отбраната. Пристройката все още е строеж. Изграждането на детска градина в кв. “Зона В”, за което настояха от Реформаторския блок, също остава в графата “за следващи години”.
Там остават и другите предложения на реформаторите – да бъдат финансирани предпроектни проучвания за изграждане на пешеходен надлез над ул. “Магистрална” в района на “Търговски парк В Търново”, както и инициативата за изграждането на кръгово кръстовище между Съдебната палата, студентския стол и читалище “Искра”. Не е факт и система за електронен билет във всички музеи в старата столица.
Не са реализирани и възлови предложения на “Царевград за Велико Търново” за ремонт и нова дограма на Младежкия дом, за ремонт на язовир “Вятъра” в Присово, за реконструкция на ул. “Опълченска” и за завишаване с 35 000 лева на общинската субсидия за театъра.
В бъдеще време остават и предложенията на групата “Център – БДО” за поетапното изграждане на канализация в Беляковец, Леденик и Самоводене, за велоалея или пешеходна зона между В. Търново и Беляковец и от старата столица към Шемшево и Леденик. Заедно с реформаторите те настояваха за поставянето на светофар на кръстовището до Старото военно училище.
Актуални и неизпълнени за сега остават предложенията на ДПС за поставяне на автобусни спирки и ремонт на улиците в кв. “Света гора”, да се построи читалище в квартала и закрит спортен център.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново