Правят плантация с пауловния във Велчево

Публикувано на вт, 6 окт. 2020
4653 четения

Плантация от бързорастящ дървесен вид предстои да бъде засадена във великотърновското село Велчево. Идеята за нея е на Анатоли Димитров, който иска да отглежда пауловния, известна още като дървото на бъдещето. Насажденията ще са за добив на дървен материал и производство на биомаса. Плантацията ще се простира на близо 10 дка, разположени в местността “Ангелово тръне”. Тя не е избрана случайно, тъй като целта на инвеститора е да докаже, че пауловния може да се отглежда в неблагодатни райони. Той планира да засади 900 дръвчета, които периодично да бъдат изсичани и подновявани с цел добиване на дървен материал. Цветовете, листата, плодовете и корените на пауловнията също ще бъдат използвани, тъй като съдържат биологично активни вещества, които имат редица лечебни свойства. Ентусиастът вече има издадени документи от Регионалната екоинспекция, което отнело около половин година, докато се направи оценка за това по какъв начин плантацията ще повлияе на флората и фауната в района.
Анатоли Димитров ще заложи на два вида пауловния, като единият ще е цъфтящ. Ще закупи материала от три разсадника – от София, Враца и Пловдив. Ще бъдат засадени както фиданки с височина между 1,20 – 1,50 м, така и малки отрязъци с коренова система.
“Причината да се захвана с тази идея е, че обичам новите и различни неща. Аз съм от хората, които не се страхуват да рискуват, въпреки опасенията на някои как ще се отрази климатът на това дърво. Още преди 2 г. си направих експеримент и засадих пауловния във Велчево, която вече е с височина от 5,5 метра”, разказва Анатоли Димитров. Обяснява, че дървесината от пауловния е лека, но много издръжлива. Използва се за производството на мебели, музикални инструменти, къщи от дървесни трупи, хартия, биогориво. Съотношението между издържливостта и лекотата на дървесината прави пауловнията незаменима при производството на плавателни съдове, въздухоплаването, изработката на сърфове, каравани, леки палети и скари за складове и т. н.
Дървото е наречено така на името на кралица Анна Павловна, дъщеря на цар Павел I Петрович. В Китай е познато като “драконово дърво”, а в Япония като “кири” или “дървото на императрицата”. Счита се за уникално, тъй като расте изключително бързо и почти 100 % от неговата маса (стебло, клони, листа и цветове) се оползотворяват. Освен това дървесният вид има и множество допълнителни екологични ползи, тъй като помага за възстановяване на замърсени, бедни и ерозирали почви. През последните две десетилетия са проведени редица изследвания, които доказват способността на пауловния да извлича нитрати, тежки метали и други вещества от замърсените почви. Благодарение на бързото вкореняване и растеж дървото е използвано за стабилизиране на високоерозирала почва и облагородяване на замърсените площи, обяснява Анатоли Димитров. Казва, че идеята му да отглежда пауловния крие своите рискове най-вече от това, че през зимния сезон са необходими по-специални грижи, ако температурите паднат много, но и за това има план. “Хубавото е, че ако дървото измръзне, то ще изкара наново, но ще се забави растежът. А трябва на седмата година да даде 1 кубик дървесина, обяснява Анатоли Димитров. Споделя, че всичко прави без държавна или каквато и да било финансова помощ и разчита на няколко човека, които застават зад него и идеите му. Сред бъдещите му планове е да построи в селото къща по нова за България технология, както и да експериментира с отглеждането на шафран, който е известен с това, че е най-скъпата подправка в света.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново